Guverner države Kalifornija Gevin Njusom (Gavin Newsom) izložio je plan otvaranja Kalifornije u narednim mesecima. Otvaranje podrazumeva proces koji će se sastojati od 4 faze, tokom kojih će se stanovnici Kalifornije vraćati svakodnevnim aktivnostima.

Prva faza, odnosno period u kojem se Kalifornija i SAD trenutno nalaze jeste socijalno distanciranje, ostanak u domovima i lična aktivnost svakog građanina kako bi se kriva eksponencijalnog rasta zaravnala. U ovom trenutku, rezultati Kalifornije su vidno bolji od ostatka SAD.

Druga faza podrazumeva otvaranje maloprodajnih objekata, pokretanje proizvodnje, te rad iz kancelarije u slučajevima kada postoji neophodnost fizičkog prisustva osoblja na radnom mestu.  Uslov da bi se iz prve faza prešlo u drugu jeste da proizvođači i kupci imaju adekvatnu zaštitu.

Treća faza, koja, po rečima Njusoma, „nastupa tek za nekoliko meseci, a ne nedelja“, podrazumeva otvaranje teretana i sporstkih terena bez prisustva publike, otvaranje banja i verskih službi. Poslednja, četvrta faza, uključuje ekonomske  i društvene aktivnosti najvišeg rizika, poput koncerata u dvoranama i na otvorenom, sportskih priredbi uz prisustvo publike, te različite kongresne centre.

Kako prenosi CNN, da bi fazni pristup uopšte bio realizovan, potrebno je da se građani Kalifornije testiraju u što većem broju, kako bi se efikasno odgovorilo na virus korona, te kako bi se brzom reakcijom smanjila mogućnost prenošenja na ostatak stanovništva. Guverner je najavio da građani moraju da se navikavaju na nove „normalnosti“; poput toga da će konobati morati da nose maske. Škole i parkovi imaće nove modele ponašanja.

U Kaliforniji je do sada zabeležen 46,506 slučaj koronavirusa, a život je izgubio 1873 građana. Utisak je da Kalifornija beleži poboljšanje kada je reč o odbrani od virusa.


Danilo Savić