Nakon što je u petak potpisao paket pomoći koji je Senat usvojio, predsednik Tramp našao se pred predlogom za novi paket ekonomske pomoći koji je najavila spiker Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi). Iako su demokratski predstavnici već krenuli da rade na novom zakonu i kao prioritet naveli finansijsku pomoć saveznim državama i lokalnim vladama koje su ostale bez novca usled borbe protiv virusa korona, biće teško na saradnju privoleti republikanske članove Kongresa.

Lider većine u Senatu, Mič Mekonel (Mitch McConnell), tokom prethodne nedelje pozvao je zakonodavce da uzmu u obzir “iznos duga koji se dodaje zemlji i uticaj koji će to imati u budućnosti”. Zajedno sa drugim republikancima, smatra da treba da se sačeka kako bi se sagledali efekti zakona koje je Kongres do sada usvojio pre nego što se odluči da li je još pomoći potrebno. Mekonel je zauzeo čvrst stav prema predloženoj pomoći saveznim državama i lokalnim vladama i izjavio da republikanci nisu zainteresovani za pružanje “socijalne pomoći saveznim vladama” i “rešavanje njihovih problema sa penzijama”.

Izjavio je da smatra da na ovaj način demokrate žele da dozvole “plavim” državama  da se “izvuku” bez posledica uprkos svojim lošim odlukama. U radio intervjuu koji je dao, Mekonel je kao rešenje predložio mogućnost da države proglase bankrot. “To bi spasilo neke gradove. I nema nijednog dobrog razloga zašto ta mogućnost ne bi postojala. Mislim da bi njihov prvi izbor bio da federalna vlada pozajmi novac od budućih generacija i da ga njima kako ne bi morali to da učine. To nije nešto sa čim ću se ja složiti.”

Međutim, ne bi se svi republikanci složili sa Mekonelom. Tako je republikanski predstavnik iz Njujorka, Pit King (Pete King), na svom tviter nalogu kritikovao ovakvu izjavu Mekonela, nazvavši ga “Marijom Antoanetom Senata”.

Njujorški guverner, Endru Kuomo (Adrew Cuomo) je govorivši za CNN  Mekonelov predlog o bankrotu država nazvao “jednom od glupljih izjava svih vremena”, ukazavši da proglašavanje bankrota ne bi ni na koji način doprinelo oporavku nacionalne ekonomije. Takođe se osvrnuo na njegovu izjavu da bi se paketom pomoći progledalo kroz prste “plavim” državama, nazvavši je uvredljivom s obzirom da implicira da je virus korona prisutan samo u tim državama. Istakao je da bi, kada je reč o pitanjima koja se tiču čitave nacije kao što je pandemija, trebalo izbeći partijske podele i iskoristio priliku da ukaže na važnost pružanja finansijske pomoći saveznim državama.

Iako Republikanska partija nije ljubitelj trošenja na programe pomoći, republikanci moraju uzeti u obzir da građani jesu. Potezi koje Tramp bude povukao za vreme pandemije i te kako će uticati na ishod izbora u novembru, a čini se da ovakve izjave partijskih predstavnika mogu biti štetne po kampanju, pošto mogu prikazati republikance kao nespremne da odgovore na potrebe prosečnog građanina. Ostaje da se vidi koji je stav predsednika Trampa kada je reč o novom paketu pomoći i da li bi on mogao da ga dovede u sukob sa ostatkom partije.


Ivana Milićević