Pedeset i dva dana je ostalo do 59. američkih predsedničkih izbora, koji u sve većoj meri zaokupljaju pažnju domaće i svetske javnosti. Kako se zaoštrava trka između glavnih oponenata – Džozefa Bajdena, kandidata Demokratske partije i Donalda Trampa, aktuelnog predsednika, ispred Republikanske partije – specijalizovane agencije i istraživači javnog mnjenja nastoje da ispitaju stavove birača, te odgonetnu ko bi se mogao radovati 3. novembra (ili, pak, nešto kasnije – usled ovogodišnjeg glasanja putem pošte od strane desetina miliona Amerikanaca).

Univerzitet Monmaut je u četvrtak objavio rezultate svoje najnovije ankete, sprovedene na nacionalnom nivou od 3. do 8. septembra. Džo Bajden ima prednost od 9% u odnosu na Donalda Trampa među registrovanim biračima – 51% registrovanih birača bi glasalo za bivšeg potpredsednika SAD, dok bi Trampa podržalo 42%. Istraživanje pokazuje manje promene u odnosu na prethodnu anketu istog univerziteta iz prve polovine avgusta, koja je prethodila nacionalnim konvencijama demokrata i republikanaca, čija se tradicionalna svrha, pored izbora kandidata za predsednika i potpredsednika SAD, ogleda i u mobilizaciji biračkog tela; a prema kojoj je Bajden vodio za 10 procenata (51 prema 41). Sličan trend se očitava i iz niza drugih ispitivanja javnog mnjenja koja su vršena tokom septembra (umanjenje Bajdenovog vođstva, pre svega u periodu nakon Republikanske nacionalne konvencije (24-27. avgusta), je relativno malo).

Važni su podaci i u pogledu raspoloženja verovatnih glasača, gde je Bajden u prednosti  od 7 procenata, sa 51% glasača koji ga podržavaju, nasuprot Trampovih 44%. Ponovo, ovakav rezultat odgovara proseku koji proističe iz ostalih istraživanja na nacionalnom nivou.

Ovo istraživanje je obuhvatilo i još neka zanimljiva polja.

Kako je u danima pre i tokom vršenja ankete u američkoj javnosti otvorena polemika povodom navodnih neprimerenih komentara, pa i uvreda koje je predsednik Tramp uputio na račun stradalih i zarobljenih američkih vojnika, pitanja su bila posvećena i ovoj temi, za Amerikance svakako važnoj. 71% anketiranih registrovanih birača je istaklo da Džo Bajden poštuje vojne snage i veterane u dovoljnoj meri, dok 55% to smatra u pogledu Donalda Trampa.

Najzad, upitani o poverenju koje imaju prema integritetu izbornog procesa 2020. godine (s obzirom na spekulacije o ruskom mešanju, koje traju još od prethodnih izbora 2016. godine, te Trampovu kampanju protiv glasanja poštom uz tvrdnje da otvara prostor za veliki broj prevara) šest od deset građana se izjasnilo da su uvereni da će se izbori sprovesti pošteno, svaki četvrti je dodao da nije toliko uveren, dok je 13 procenata reklo kako uopšte nemaju poverenja. Još interesantnije, 52% birača je naglasilo da smatra verovatnim da će se Trampova kampanja koristiti prevarama ukoliko je neophodno za pobedu, dok 39% isto smatra za Bajdena i demokrate.


Igor Mirosavljević