Spala knjiga na dva slova: Džo Volš obustavio svoju kampanju za republinasku nominaciju

Republikanski kandidat Džo Volš je posle objavljivanja katastrofalnih rezultata unutarstranačkih izbora u Ajovi najavio okončanje svoje. Tim povodom je gostovao u CNN-ovoj emisiji „Novi Dan“ 7. februara, gde je zvanično i obznanio svoje povlačenje.

Jedan od razloga obustavljanja kampanje jesu upravo loši rezultati posle kokusa u Ajovi održanog 3. februara, gde je osvojio samo 1.1% glasova. U intervjuu za CNN, Volš je izjavio da je Trampa nemoguće zaustaviti u okviru Republikanske partije i da trenutno to niko ne može postići. Za Republikansku partiju je rekao da to više nije partija nego Trampova sekta i da ne postoji razlog zbog koga bi on ili bilo koji drugi kandidat pokušavao išta više da uradi. Volš je takođe najavio da ce se u narednih par meseci fokusirati na povezivanje glasača kako bi time doprineo da kandidat Demokratske partije dobije izbore.

Dodatno, Donalda  Trampa je nazvao diktatorom i označio ga kao najveću pretnju za Sjedinjene Države. „Bilo koji demokrata bi bio bolji od Trampa u Beloj kući“, dodao je Volš. Na pitanje voditelja Džona Bermana kog demokratskog kandidata biste podržali Volš nije dao precizan odgovor, ali je najavio da će svoju novu „kapmanju“ bazirati na ubeđivanju drugih republikanaca kako je neki demokrata jedina opcija, a ne Tramp i njegova „sekta“. Uprkos upornom insistiranju voditelja nije imenovao demokratskog kandidata koga bi podržao, ali je rekao „da bi radije voleo videti socijalistu u Beloj kući nego diktatora“.

Džo Volš je najavio svoju kandidaturu 25. avgusta prošle godine na svom Twiter nalogu i na svom sajtu. Sam Volš je još u početku najavio kampanju koja bi više bila anti-Trampovska nego što bi se bavila problemima u državi. Ovogodišnje predsedničke izbore okarakterisao je kao „referendum o Trampu“, i još tada najavio da će u slučaju neuspeha na unutarstranačkim izborima svoju podršku usmeriti ka nekom kandidatu Demokratske partije.

Posle Volšovog odustajanja, u trci za republikansku nominaciju ostali su Donald Tramp i Bil Veld. O šansama Velda možda dovoljno govori činjenica da neki od najozbiljnijih portala za praćenje izbora, kao što su RealClearPolitics i 538, gotovo da i ne prate trku kod republikanaca. Svi su izgledi da će 2020. godina proteći u trci Trump vs. The Rest (of the world).


Pavle Janošević