Broj smrtnih slučajeva od virusa korona u Americi svakodnevno raste. Do sada je umrla 63.871 osoba, a zareženo je 1.095.304. Izgledi da se rast nastavi rastu sa planom predsednika Trampa da u jeku epidemije oslabi mere socijalnog distanciranja. Neodgovorno ponašanje upravo je ono što bi moglo pokrenuti drugi talas epidemije ili potencijalno produžiti trenutnu epidemiju.

Umesto kordinisane kampanje na saveznom nivou, izvršna vlast prepušta saveznim državama odlučivanje o smanjivanju mera, ali uz niz preporuka Centra za kontrolu bolesti (Centers for Disease Control). To bi moglo dovesti do neočekivanih problema na teritoriji čitave zemlje, u pogledu širenja epidemije u mestima gde se do sada nije pojavila ili u gradovima koji se oporavljaju od posledica iste i koji bi bili izloženi riziku drugog kruga epidemije.

Tramp očekuje da neće doći do drugog talasa epidemije, s obzirom da nastupa topliji period godine, te da će više temperature uticati na njeno obuzdavanje. Sa druge strane, stučnjaci iz oblasti zdravstva ne dele njegov entuzijazam. Oni smatraju da će doći do novog talasa epidemije na jesen, zbog sezone gripa koja eskalira u tom periodu. Takođe, ističu da toplije vreme ne može biti uzrok povlačenja epidemije, s obzirom da zemlje poput Ekvadora i Irana, koje se nalaze u pojasu suptropske klime vode veliku borbu sa epidemijom.

Nikol Luri (Nicole Lurie), bivši pomoćnik sekretara za spremnost i odziv u Obaminoj administraciji, smatra da zemlji nedostaje sistem ranog upozoravanja koji bi otkrio nove goruće tačke, gde bi epidemija mogla da eskalira. Stoga bi propisane mere i dalje trebale da ostanu na snazi, dok se zemlja u potpunosti ne spremi za potencijlni novi talas epidemije.

Međutim, predsedniku su očigledno žuri sa popuštanjem mera, kako bi mogao da nastavi sa predsedničkom kampanjom, s obzirom da prema  pojedinim skorim istraživanja javnog mnjenja, njegov protivkandidat, Džozef Bajden (Joseph Biden), uživa podršku 49% izbornog tela, dok Tramp ima podršku 41% građana, te je spreman i na veliki rizik da se epidemija prolongira, kako bi osigurao svoje šanse za novi mandate. Ipak, pitanje je kako će građani okarakterisati njegove predstojeće poteze.


Lazar Subotić