Na jučerašnjoj konferenciji za medije, američki predsednik Donald Tramp rekao je da je dao smernice svojoj administraciji za otpočinjanje procesa ukidanja posebnog tretmana za Hongkong, kao odgovor na kinesko usvajanje novog zakona koji se odnose na bezbednost u Hongkongu.

U toku svog obraćanja, Tramp je istakao da Sjedinjene Američke Države žele otvoren i konstruktivan odnos s Kinom, ali da ujedno moraju braniti i svoje nacionalne interese. Stoga je najavio uvođenje zabrane ulaska u SAD pojedinih kineskih državljana koji mogu predstavljati rizik po nacionalnu bezbednost. Pored toga, rekao je da je Kina prekršila obećanje o autonomiji Hongkonga i najavio uvođenje sankcija pojedincima koje vidi kao odgovorne. ,,Ovo je tragedija za narod Hongkonga, Kinu i svet“, naveo je Tramp.

Juče su SAD i Velika Britanija pozvale Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme akcije protiv kineskog narušavanja slobode u Hongkongu. ,,Hoćemo li stati u odbranu ljudskih prava ili ćemo dozvoliti Komunističkoj partiji Kine da krši međunarodno pravo i nameće svoju volju građanima Hongkonga koji gledaju u nas da sačuvamo njihov način života i njihove slobode“, upitala je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Keli Kraft.

Dan ranije, Sjedinjene Američke Države su tražile održavanje virtuelnog sastanka Saveta bezbednosti po ovom pitanju, ističući da je reč o svetskoj krizi koja utiče na međunarodni mir i bezbednost i stoga zahteva hitnu akciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Međutim, Kina nije bila saglasna sa održavanjem ovog sastanka, što su SAD videle kao ,,još jedan primer straha komunističke partije Kine od transparentnosti i međunarodne odgovornosti za svoje postupke“. Zbog toga su SAD i Velika Britanija ovo pitanje pokrenule u okviru rasprave o svim ostalim pitanjima (,,All Other Business” discussion), složivši se da je ovakav potez Kine prema Hongkongu u direktnom sukobu s njenim međunarodnim obavezama. ,,Zakon bi mogao da ograniči slobode na čije se poštovanje, u skladu sa međunarodnim pravom, Kina obavezala. Kao takvo, ovo je pitanje legitimne međunarodne zabrinutosti“, istakao je britanski ambasador pri UN Džonatan Alen.

Ali izgleda da ne dele svi britansko-američki stav. Zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Polijanski upitao je, u objavi na tviteru posle debate, zašto Amerika uskraćuju Kini pravo da uspostavi red i mir u Hongkongu, dok brutalno guši proteste kod kuće.

Kineski ambasador pri UN, Žang Džun, zatražio od Vašingtona i Londona da prestanu sa ,,neosnovanim optužbama protiv Kine“ istakavši da je ,,svaki pokušaj upotrebe Hongkonga za mešanje u unutrašnja pitanja Kine osuđen na neuspeh“.

Financial Times vidi Hongkong kao ,,glavno bojno polje u eskalaciji Hladnog rata između Kine i onoga što je ostalo od liberalnog svetskog poretka koji predvodi SAD“.

Kineski parlament je skoro jednoglasno usvojio sporni predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji će biti upućen stalnom odboru na konačno usvajanje. Zakon bi trebalo da „spreči, zaustavi i suzbije sve akcije koje ozbiljno ugrožavaju nacionalnu bezbednost, kao što su separatizam, subverzije, pripreme ili sprovođenje terorističkih aktivnosti, kao i aktivnosti stranih snaga koje predstavljaju mešanje u poslove Hongkonga“, navodi se u tekstu. Kritičari tog zakona smatraju da se na taj način otvara mogućnost gušenja sloboda u Hongkongu, dok kineski Parlament smatra da će novi zakon uveriti strane investitore u stabilnost posle prošlogodišnjih protesta.


Ivana Janković