Nova sezona Igre prestola je počela. Džon Snježni je živ (spojler) i Vesteros postaje sve napetiji. Pobjednik Igre prestola se još uvijek ne nazire. Ova serija je svakako neobična; epska fantastika koja je postala planetarno popularna i dio mejnstrim popularne kulture. U čemu je tajna njene popularnosti?

Lično mislim da je tajna upravo u realizmu serije. Uprkos zmajevima, bijelim hodačima i crvenim sveštenicima svijet Igre prestola izgleda kao slika u ogledalu u odnosu na naš svijet. Možemo da se poistovjetimo sa tim fiktivnim likovima i možemo da politiku Vesterosa poredimo sa savremenom politikom. Igra prestola ima dosta živopisnih likova, a neki od njih, po mom mišljenju, podsjećaju na kandidate za američkog predsjednika. Dalje u tekstu ću nastojati da povučem paralele između kandidata za Gvozdeni presto i Ovalnu kancelariju.

Visoki Vrabac/ Berni Sanders

Visoki Vrabac se javlja u petoj sezoni serije, a što se tiče knjiga, u Gozbi za vrane. On je sveštenik Vjere sedam bogova, suštinski vesteroške verzije katoličke crkve. Rat pet kraljeva izazvao je velika razaranja i stradanja širom zemlje. Kmetovi su naročito pogođeni i traže utjehu u vjeri. Stanovništvo glavnog grada nije toliko religiozno, naročito zato što poznaje Visoke Septone i dubinu njihove korupcije i dekadencije. No u petoj sezoni Visoki Vrabac dolazi, nošen vjerom i nadom potlačenih i stupa na upražnjen presto Visokog Septona. On ne pije, ne posjećuje bordele, nema svoje privatne dvorce, nije u džepu Lanistera. Provodi dane hraneći sirotinju, u molitvi, i organizujući narod za borbu protiv korumpiranog sistema. Visoki Vrabac ima nešto što je nepoznato većini igrača: lični i moralni integritet i narodni (grasroots) legitimitet. On je autsajder, ali ne u potpunosti. Srednjovijekovna država počiva na dva stuba, plemstvu i sveštenstvu. Kao sveštenik dominantne religije on jeste bio dio sistema, ali marginalni dio. No ozbiljna sistemska kriza ga je katapultirala u politički mejnstrim.

Berni Sanders takođe je bio dio sistema. Senator je već 20 godina, ali je bio na marginama američkog političkog života. Kriza ga je katapultirala u politički mejnstrim i on okuplja ogromne mase entuzijastičnih simpatizera. Kao što je Rat pet kraljeva najviše pogodio kmetove, tako je ekonomska kriza 2008. najviše pogodila radničku klasu, studente i nižu srednju klasu. Kao što Visoki Vrabac posjeduje lični moralni integritet i narodni legitimitet, tako i Berni. U vrijeme borbe za građanska prava u SAD, hapšen je kao protestant. Za to vrijeme njegov stranački protivkandidat Hilari Klinton radila je kampanju za ultrakonzervativnog Gerija Goldvotera. Osim par kontroverznih glasanja za regulaciju oružja Berni nema ljage iza sebe. Nema seks skandala, upotrebe narkotika, veza sa Volstritom, ofšor računa, milionskih fondacija itd. Samo običan starac, čudne frizure, skroman i ponizan, koji želi da mijenja sistem iz korjena. Visoki Vrabac i Berni Sanders se ipak razlikuju po jednoj ključnoj tački, odnosu prema seksualnim manjinama. Visoki Vrabac se drži Sedmokrake zvjezde (svete knjige) i smatra istopolne odnose grijehom. Berni je, sa druge strane, bio i ostao borac za prava seksualnih manjina.

Sersi Lanister/Hilari Klinton

Ima ime. Ima novac. Ima podršku krupnog kapitala i armiju pod svojom kontrolom. Po svemu sudeći pobjeda treba da je čvrsto u njenim rukama, ali nije. Ovo važi jednako i za Sersi Lanister i za Hilari Klinton. Sersi je od kuće Lanistera, poštovane i bogate kuće. Njen prethodnik, Tajvin Lanister, bio je poštovan, mada ne i voljen vladar. Uspio je da stabilizuje Zapadne zemlje nakon krize u koje ih je doveo njegov otac Titos. Potukao je svoje rivale, regulisao finansije, organizovao snažnu vojsku i iskoristio kolaps Targarijena da Lanistere postavi kao ključnu kuću u Vesterosu. Uspješno je vodio Rat pet kraljeva i predsjedavao nad Krunskim vijećem dok su glavni rivali, Rob Stark i Stanis Barateon, bili potučeni. Sersi sada treba da nastavi njegovim stopama. No za razliku od Tajvina, narodu se ona nikako ne dopada, šta god radila. Takođe, svetina nema nimalo poštovanja prema njoj. Sersi naravno vidi sebe kao nekoga ko može da spasi Vesteros, kao vrhunskog igrača. No kruna je u velikom dugu. Iz njene okoline izrasla je ogromna prijetnja po njenu vlast – Visoki Vrabac. Oko sebe drži kontroverzne prijatelje: Gregora Klegejna, Ejmorija Lorča i nekromanta Kajberna. Ti njeni prijatelji još manje pobuđuju povjerenje kod naroda. No dvor i plemstvo su uz nju, te je zbog toga koliko-toliko stabilna na svom prestolu. Da li će moći da popuni prazno mjesto Tajvina Lanistera ostaje da se vidi.

Hilari Klinton, od kuće Klinton, čuvene i poštovane kuće u SAD, favorit je u trci za predsjednika. Ima najveću armiju volontera i radnika u kampanji, kao što Lanisteri imaju najveću aktivnu vojsku. Krupni kapital i slavne ličnosti, kao što su Džordž Kluni i Džej Džej Abrams, su uz nju. Njen prethodnik, Bil Klinton, predsjedavao je nad bujanjem ekonomije SAD, širenjem njenog uticaja i povlačenjem njenih ostalih rivala sa međunarodne scene. Osim par manjih problema kao što su Kosovo i Bosna, koje je Klinton riješio brutalnom efikasnošću i vještom diplomatijom, njegova vladavina je bila bez velikih trzavica. Hilari pokušava da popuni njegovo mjesto ali nije toliko voljena kao on. Sa druge strane, njene intervencije u Libiji su se pokazale katastrofalnim, za razliku od BiH, koja je smatrana Klintonovim uspijehom. Slično tome, Tajvin je efikasno riješio problem kuće Rejn. Sersi je sa Nedom Starkom samo eskalirala sukob i gurnula zemlju u rat i strašnu krizu. Hilari je rekla da je ponosna što može Medlin Olbrajt i Henrija Kisindžera da zove prijateljima. Berni je uzvratio da mu je drago što nema takve prijatelje. Da se podsjetimo – gospođa Olbrajt je tvrdila da je 500 000 djece koja su umrla zbog sankcija nametnutih Iraku prihvatljiva cijena za viši cilj. Kisindžer je savjetovao eskalaciju sukoba u Vijetnamu i širenje operacija na Kambodžu.  Kao tvrdokorni realista, nije se libio obaranja neprihvatljivih demokratskih vlada. Ejmori Lorč i Gregor Klegejn su odgovorni za brojna nedjela, među kojima je ubistvo Elije Martel i njeno dvoje novorođenčadi, Egona i Renis Targerjen. Harali su po Riječnim zemljama, palili ljetinu i izazvali glad u tim zemljama. I dalje je Hilari jača i njena pobjeda u trci je vjerovatna. Sersi i Lanisteri i dalje se čine dominantnim. No kako li će narod reagovati ostaje da se vidi.

Robert Barateon/Donald Tramp

Možda bi paralela bila tačnija između Trampa i Jurona Grejdžoja. No on je tek nedavno stupio na srebrni ekran, te će stoga Robert morati da posluži. Robert Barateon bio je stasit i harizmatičan mladić, bujne kose i jakih ramena. Nije bio nimalo suptilan, za razliku od ostalih plemića, ali volio je da pobjeđuje. Težio je ka pobjedi i obećavao ju je svojim vojnicima. Ispunjavao je svoja obećanja. Kada je Regar oteo njegovu vjerenicu, Lijanu Stark, Robert se odmetnuo od krune i sa Džonom Erinom i Nedom Starkom krenuo u rat protiv Gvozdenog prestola. Na samom početku nije mogao da pridobije lojalnost sopstvenih zemalja, Olujnih zemalja. Bilo je neophodno nekoliko manjih bitaka da bi zadobio većinu Olujnih zemalja. Na kraju, u Bici kod Zvona, čekao ga je njegov posljednji neposlušni rival iz Olujnih zemalja, Džon Konington. Robert ga je pobijedio i nastavio svoj marš ka Trozupcu gdje je dočekao Regara i u duelu ga usmrtio. Nastavio je zatim ka Kraljevoj luci i zauzeo Gvozdeni presto. No iako je Robert znao da pobjeđuje, nije znao da vlada. Pun trezor koji je ostavio njegov prethodnik, ludi kralj Eris, ubrzo je nestao. Turniri, putovanja, lagodan život i nepotrebni troškovi ispraznili su riznicu. Kruna je morala da pozajmljuje novac. Njegova harizma držala je kraljevstvo ujedinjenim ali čim je on nestao, pukotine u vesteroškom drušvtu su postale nepremostivi jazovi. Kraljevsvo je ubrzo krenulo u rat.

Tramp takođe ima neosporivu harizmu. Tramp takođe pobjeđuje. Povlačenje Teda Kruza je njegova Bitka kod Zvona, kojom je osigurao podršku u svojim zemljama (Republikanska stranka). Da li će nastaviti da pobjeđuje? Možda. Da li će zauzeti Ovalnu kancelariju? Možda. No Tramp je nepredvidljiv, ćudljiv i bez jasnog plana i strategije nakon pobjeđivanja. SAD nakon njega vrlo lako može ličiti na Vesteros poslije Roberta. To je upravo razlog da se svi plaše Trampovog predsjedništva. Nepredvidljiv je. No on voli i zna da pobjeđuje, kao Robert Barateon. Nadajmo se da nisu po svemu slični.

Zima dolazi, a sa njom i novi gospodar u Ovalnoj kancelariji. Budimo na oprezu.