Knjiga Psihologija političkih lidera predstavlja jedinstven poduhvat na našim prostorima, u oblasti izučavanja motivacije i ličnosti predsednika Sjedinjenih Američkih Država u periodu od 1933. do 2001. godine.

Najveći deo monografije obuhvata analizu života i motiva 8 predsednika SAD: Frenklina Ruzvelta, Harija Trumana, Dvajta Ajzenhauera, Džona Kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Niksona, Ronalda Regana, starijeg i Bila Klintona, dok su ukratko prikazane biografije Džeralda Forda, Džimija Kartera, Džordža Buša starijeg.

Suština dela se ogleda u analizi uticaja motiva moći, postignuća, afilijacije i autonomije na privatno i političko ponašanje ličnosti predsednika, a posebna pažnja je poklonjena njihovoj političkoj zaostavštini.

Poglavlja vode čitaoca kroz njihovo poreklo, preko detinjstva i školovanja, braka i porodice do političke karijere kroz borbu za mesto predsednika SAD u teškim vremenima koja su u nekim periodima odlučivala sudbinu celog sveta. Amerika i predsednici SAD se prikazuju iz ugla velesile, koja u jednom trenutku spašava svet od najvećeg zla tokom Drugog svetskog rata, do opsednutosti sobom i unutrašnjim političkim zbivanjima.

Knjiga obiluje velikim brojem referenci, kao i podataka koji su bili malo dostupni javnosti. Ukazuje se na neosporne kvalitete ovih lidera, ali i njihove mane koje su vešto sakrivali od javnosti.

Raznorodnost ovih ličnosti se može ilustrovati već na osnovu zanimanja njihovih očeva: Ruzveltov otac je bio veleposednik sa Hadson Rivera, Trumanov otac je bio trgovac mazgama iz Misurija, Ajzenhauerov – mehaničar iz Kanzasa, Kenedijev – milioner iz Masačusetsa, Džonsonov – teksaški političar, Niksonov – kalifornijski bakalin, Fordov očuh – proizvođač boja i lakova, Karterov otac – plantažer iz Džordžije, Reganov – prodavac cipela, otac Džordža Buša starijeg bio je bankar sa Vol Strita i senator, a Klintonov otac je bio prodavac iz Arkanzasa i umro je pre nego što mu se sin rodio.

Pored psihološke analize, autor se zadržava na mestima koje ukazuju na specifičnost američkog političkog sistema, antropološkim tipovima ličnosti u kongresu i sukobima različitih interesa na koje predsednik SAD mora u svom mandatu da reaguje čime se ostvaruje delimičan uvid u proces donošenja odluka u političkom sistemu SAD. Osvetljava se jedan politički prostor u kome se bore različiti interesi sa ciljem ostvarivanja veće moći i uticaja.

Na kraju se pokušava odognetnuti šta je glavno obeležje osobe koja se bavi politikom: da li je to poseban tip osobe koju možemo nazvati politička ličnost, i da li analiza izraženosti motiva političara može dovesti do predikcije njihovog političkog ponašanja?

Dodatni značaj ove monografije je u tome što osvetljava proces političke borbe za mesto predsednika SAD, što može doprineti boljem razumevanju aktuelnih predsedničkih izbora u Americi 2016. godine.

Knjiga se može kupiti u knjižarama Delfi, Vulkan, Magelan i u Centru za primenjenu psihologiju.

O autoru

Dr Lazar Marićević je rođen 1969, godine u Beogradu. Psiholog, doktor političkih nauka, publicista, predavač, konsultant i aktivista. Predsedava Upravnim odborom Centra za razvoj Srbije, organizacijom koja ima za cilj kulturni, demokratski i ekonomski napredak Srbije. Pored većeg broja publikacija iz oblasti ljudskih prava, nezavisnih institucija, strateškog planiranja i preduzetništva objavio je monografiju Samopoštovanje i autoritarnost. Kao autor i producent realizovao je informativno – edukativni serijal za mlade „Hoću da znam” koji se emitovao na RTSu. /www.lazarmaricevic.com/