Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama svojevrstan su događaj koji prevazilazi okvire demokratskog odlučivanja o šefu države. Kandidati u izbornoj trci na različite načine pokušavaju da se dodvore glasačima širom zemlje, a jedan od načina, ne tako neuobičajenih, jeste podrška koju im javno iskazuju poznate ličnosti iz sveta muzike, filma, sporta…

U Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u većini država danas, rastući trend sve veće nezainteresovanosti i političke apatije dovodi do male izlaznosti i neinformisanosti među stanovništvom o ključnim pitanjima koja su u od velikog značaja za njihovu budućnost.
Kako bi privukli njihovu pažnju, kandidati za nominaciju se neretko pozivaju na podršku koju dobijaju od javnih ličnosti. Te javne ličnosti, svojim uticajem mogu vrlo lako ubediti neopredeljne glasače, koji su između ostalog potpuno nezainteresovani za politička dešavanja, da podrže jednog od kandidata za kojeg oni smatraju da je najbolji izbor.

Kampanja koja je u toku dokazuje nepisano pravilo, koje se ponavlja u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, da kandidat koji ima najveću podršku među ljudima iz sveta šou-biznisa jeste i najveći favorit u trci za mesto u Beloj kući. Ove godine, bez sumnje kandidat sa najvećom podrškom poznatih jeste Hilari Klinton koja je ujedno i miljenik establišmenta i kandidat sa najviše osvojenih glasova u trci za nominaciju kod Demokrata.

Bivša državna sekretarka uživa podršku mnogih glumačkih zvezda među kojima su Morgan Frimen, Robert de Niro, Leonardo Dikaprio, Met Dejmon i Džordž Kluni koji je otišao korak dalje i organizovao  donatorsku večeru na kojoj su se prikupljala sredstva za kampanju vodeće u demokratskoj trci. Muzičke zvezde Džon Bon Džovi, Stivi Vonder, Bijonse, Dženifer Lopez, Snup Dog i mnogi drugi, takođe podržavaju Klintonovu. Na kraju, ništa manje važna, jeste podrška Kim Kardašijan koja svojim uticajem na društvenim mrežama može obezbediti ogroman broj glasova kandidatu kog podržava.

Drugi kandidat u trci za nominaciju Demokratske partije, Berni Sanders, ima brojčano manju podršku među poznatim ličnostima. Njega su, između ostalih, javno podržali glumci Danijel Krejg i Deni Devito, muzičari Nil Jang, Hans Zimer i Diplo, MMA borac Ronda Rouzi i supermodel Emili Ratajkovski.  Na primeru Bernija Sandersa se vidi da javne ličnosti ne moraju biti državljani SAD-a kako bi uticali na njihove obožavaoce koji imaju pravo glasa na izborima za predsednika, koji se tradicionalno održavaju prvog utorka nakon prvog ponedeljka u novembru.

Republikanski kandidati, sa druge strane, ne uživaju veliku podršku među poznatima. Razloge možemo tražiti u nepostojanju kandidata kojeg establišment podržava od samog početka, ili pak stavovima republikanskih kandidata koji su često suviše konzervativni a u nekim slučajevima i ekstremni.

Vodeći u trci za nominaciju kod Republikanaca, Donald Tramp, dobio je podršku muzičkih zvezda Kid Roka, Azelije Benks i Teda Nugenta, glumca Stivena Boldvina i  bivših kontroverznih sportista Denisa Rodmana i Majka Tajsona. Ted Kruz izvan političkih krugova nema značajniju podršku, dok Džona Kejsika podržava glumac i bivši guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger.