Jedna od ključnih trka na ovogodišnjim izborima u okršaju za kontrolu nad Senatom je Ajova. U Ajovi se republikanska senatorka Džoni Ernst, koja je prvi put izabrana 2014. godine, nadmeće za svoj reizbor sa demokratskom kandidatkinjom Terezom Grinfild (uz njih dve, učestvuju i predstavnik Libertarijanske partije Rik Stjuart i nezavisna kandidatkinja Suzan Hercog, ali im se ne daju iole značajnije šanse).

Ajova se dugo vremena smatrala tzv. kolebljivom državom, koja je na izborima birala i demokrate i republikance. Od 1988. do 2012. godine na predsedničkim izborima su u Ajovi pobedu odnosili demokratski kandidati, sa izuzetkom Džordža Buša 2004. Ipak, 2016. Donald Tramp je sa ubedljivih 9% razlike pobedio Hilari Klinton. Sa druge strane, stariji senator iz Ajove – republikanac Čak Gresli – se nalazi na toj poziciji od 1980. godine, dok je u periodu 1984-2014. (do svog povlačenja) drugo senatorsko mesto držao demokrata Tom Harkin. Upravo je pobeda Džoni Ernst 2014. nagovestila republikanski talas u Ajovi – usledila je pobeda Trampa, zatim su republikanci stekli većinu u oba doma Kongresa Ajove, a potom je i za guvernera izabran republikanac. Stoga, pojedini analitičari primećuju tendenciju da se Ajova od „ljubičaste“ pretvori u „crvenu“ državu. Hoće li se trend nastaviti ili će ipak demokratski kandidati konačno ponovo ostvariti pobedu, saznaćemo nakon 3. novembra. Ankete im daju značajne šanse. Konkretno, u slučaju trke za Senat zanimljivo je napomenuti da od 1984. godine nije izgubio kandidat koji se do izbora nalazio na poziciji senatora, tako da Tereza Grinfild ima priliku da okonča i još jednu dugu tradiciju.

Džoni Ernst, jedna od zvezda Republikanske partije, kako je mediji nazivaju, veliki deo svoje karijere, nakon diplomiranja iz oblasti javne uprave, je provela u američkoj vojsci i Nacionalnoj gardi Ajove (učestvovala je i u ratu u Iraku), pre nego što je 2011. godine započela uspon na državnim (Senat Ajove), a potom i saveznim funkcijama. Tokom prvog mandata u Senatu se nalazila na poziciji potpredsednice Republikanske senatske konferencije i blisko sarađivala sa liderom većine Mičom Mekonelom. Ernst u prvi plan stavlja svoje liderske sposobnosti i težnju da služi i doprinese zajednici – naglašavajući vezu koju održava sa stanovnicima Ajove. Njene ključne poruke su usmerene na postignuća tokom prvog mandata i njihovo dalje produbljivanje: podrška politikama koji snaže ekonomski rast, te smanjuju troškove vlade; ali i borba oko pitanja specifičnih za Ajovu – u poljoprivrednom sektoru, oko upotrebe biogoriva i obezbeđivanja savezne pomoći nakon uragana koji su pogodili ovu državu. Takođe, kao žrtva silovanja, ističe planove za borbu protiv nasilja u porodici u budućem periodu.

Tereza Grinfild se najveći deo svoje profesionalne karijere bavila urbanističkim poslovima i nalazila na čelu kompanija u sektoru nekretnina. Nikada ranije nije izabrana na političku funkciju – neuspešno je pokušala da se kandiduje na izborima za Predstavnički dom 2018. godine, budući da je diskvalifikovana. Uz značajnu podršku Čaka Šumera, lidera demokrata u Senatu, Grinfild je na ovogodišnjim unutarstranačkim izborima u Ajovi stekla nominaciju Demokratske partije za senatsku trku. Karakteristično je da odbija donacije najvećih (korporacijskih) PAC-ova (političko-akcioni komiteti) i posebno ističe podršku koju je dobila od Američke federacije rada (AFL-CIO). Ona naglašava svoje detinjstvo na porodičnoj farmi u Ajovi i napore sa kojima se suočila kao samohrana majka nakon smrti prvog muža. Ključna obećanja su usmerena na unapređenje državne mreže socijalne i zdravstvene zaštite i podršku razvoju poljoprivrednog sektora (kroz zalaganje za ukidanje carina i izmenu politike u vezi sa etanolskim gorivima).

Trka za mesto senator(ke) iz Ajove spada među najneizvesnije u čitavom izbornom ciklusu. To je uticalo i da se u kampanju ulože enormna sredstva – ovo će biti najskuplja kampanja za Senat u istoriji Ajove. Nadalje, budući da je prema reprezentativnim podacima do sada u kampanji utrošeno oko 217 miliona dolara, time se Ajova kotira na drugom mestu u odnosu na ostale države, a ispred je samo Severna Karolina. Demokratska kandidatkinja Grinfild je daleko nadmašila svoju protivnicu u količini novčanih sredstava – samo u trećem kvartala ove godine je obezbedila četiri puta više novca.

Džoni Ernst i Tereza Grinfild su se, pored žustre kampanje koju vode širom Ajove, suočile i u dve televizijske debate – 29. septembra i 15. oktobra. Tokom prve debate dominirale su teme izbora sudija i proširivanja Vrhovnog suda, policije, te sistema zdravstvene zaštite. Ernst je nastojala da optuži Grinfild kako se zalaže za smanjenje budžeta za policiju, sa jedne strane, dok zagovara uvođenje sistema univerzalne zdravstvene zaštite – tzv. „Medicare for all“, sa druge – predstavljajući je suviše liberalnom (u tom smislu bliskom Berniju Sandersu) i zbog toga neadekvatnim izborom za građane Ajove. Suprotno, Ernst je morala da brani svoju nedoslednost u pogledu stavova prema Vrhovnom sudu i konstantno glasanje za ukidanje Zakona o pristupačnoj nezi (Obamaker), čime bi veliki broj građana ostao bez zdravstvene zaštite. Druga debata je organizovano virtuelno i bila je posvećena pitanjima bezbednosti, zdravstvene zaštite i ekonomije Ajove. Kandidatkinje su se ponovo sukobile oko zdravstvene zaštite i ekonomije. Debatu je u javnosti obeležio gaf Ernstove, kada je na pitanje moderatora oko cene kukuruza i soje, najvažnijih poljoprivrednih proizvoda Ajove, prvo pokušala da izbegne odgovor, a potom dala pogrešan. Kampanja Grinfildove (koja je znala tačan odgovor) je iskoristila situaciju da prikaže aktuelnu senatorku kao nekog ko se udaljio od običnih farmera, kao značajne grupacije u Ajovi, i tako pokuša da ih privuče na svoju stranu.

O tome koliko je Tereza Grinfild bila uspešna u svojim namerama, konačan sud daće birači 3. novembra. Kako je pomenuto, trka spada u najkompetitivnije i prema modelu sa specijalizovanog portala FiveThirtyEight Grinfild je trenutno blago favorizovana, budući da ima 58% šanse da odnese pobedu. Ipak, značajno je primetiti varijacije u prognozama pobednika tokom proteklih par meseci – što samo ukazuje na neizvesnost nadmetanja do poslednjeg dana.

Slično, konkretne ankete koje su sprovedene u prethodne dve nedelje – od strane YouGov, Kvinipek univerziteta i Monmaut univerziteta, te RMG Research i RABA Research – daju prednost Terezi Grinfild oko 4 procenta; dok sa druge strane najnovija istraživanja The New York Times-a i Emerson koledža idu u pravcu blage prednosti republikanske senatorke Ernst.


Igor Mirosavljević