Emanuel Kliver Drugi, demokratski kongresmen iz Misurija, završio je u nedelju uvodnu molitvu u novome sazivu Predstavničkoga doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) rečima: „ejmen“ i „ej-vumen“, prenosi Foks njuz.

Ovaj metodistički pastor je naveo na tviteru da mu je bila čast što izgovara uvodnu molitvu za 117. zasedanje Kongresa dodavši: „Neka Bog blagoslovi svakoga predstavnika smelošću i mudrošću da brani našu demokratiju i naše slobode na koje se tako skupo oslanjamo.“

Prema Leksikonu stranih reči i izraza Milana Vujaklije reč „amin“ ili „amen“ (na engleskome se izgovara kao „ejmen“) nam dolazi iz hebrejskoga jezika i predstavlja „reč kojom se obično završavaju molitve“, a ona bukvalno prevedena znači „tako neka bude!“.

Samim tim, ona se ne odnosi na neko određeno lice ili na ljudsku jedinku, a to je bila jedna od tema kritike ovog poteza. Republikanac Gaj Rešentaler — kongresmen iz Pensilvanije — prokomentarisao je na tviteru da amin „nije rodna reč“ i da su „činjenice beznačajne za naprednjake (progresivce)“.

S druge strane, srpski filosof Nikola Tanasić na tviteru skreće pažnju na Rešentalerov lapsus jer on, kao konzervativac, trebalo bi da zna da ovaj termin dolazi iz hebrejskoga jezika, a ne iz latinskoga kako je pomenuti republikanac napisao.

I republikanac Njut Gingrič, bivši spiker donjega doma, je izrazio nezadovoljstvo na tivteru. On je napisao da je ejmen i ej-vumen „savršen završetak molitve demokratskog predstavnika dok se Predstavnički dom s demokratskom većinom fokusira na rodnu zaštitu ukidajući gotovo svaki normalni rodni termin kao što su ‘majka, otac’.“ On zaključuje da je počelo „radikalno ludilo“.

Podsetimo, novi-stari spiker donjega doma Nensi Pelosi uvela je nova pravila u ovaj dom dan pre Kliverove molitve, piše Foks njuz. Demokratska predstavnica je time želela da Predstavnički dom bude inkluzivniji nego lane. Pomenuta pravila uključuju i uklanjanje sve polno orijentisane imenice, zamenice i termine kao što su „muškarac“, „žena“, „majka“ i „sin“.

Izbori za donji dom su bili održani isti dan kad i predsednički (3. novembar), a demokrate su osvojile 222 mesta (od 435), deset više od republikanaca.


Luka Totaj