Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp prisustvovao je potpisivanju dogovora o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u Ovalnoj kancelariji, koji je okarakterisao kao veliki napredak.

,,Potrebna je ogromna hrabrost da se započnu ovi pregovori i da se finaliziraju obaveze. Učiniši to, predstavnici Srbije i Kosova su učinili svoje države, region is svet bezbednijim’’, rekao je predsednik Tramp, dodajući da čeka da vidi napredak Srbije i Kosova, kao i da se raduje poseti Beogradu i Prištini u skorijoj budućnosti.

Iako je sporazum označen kao istorijski korak u odnosima Beograda i Prištine, u jednom trenutku se činilo da do njegovog potpisivanja možda neće ni doći. Naime, delegacija Kosova kasnila je na ceremoniju potpisivanja sporazuma zbog protivljenja Alijanse za budućnost Kosova, čiji su članovi odbijali da odu na sastanak zbog toga što je jezero Gazivode bilo jedno od tačaka sporazuma. Nešto ranije danas, Ramuš Haradinaj je pozvao premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum sa Srbijom u Beloj kući, ukoliko taj tekst uključuje i ovo pitanje, i najavio mogućnost da zbog toga napusti vladajuću koaliciju.

Ipak, sporazum je, uprkos neočekivanom odlaganju, potpisan, a predsednik Tramp se može pohvaliti još jednim uspešnim posredovanjem u višedecenijskim sporovima, nakon postignutog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

,,Ekonomija može zbližiti ljude i to je ono što se dešava ovde’’, naveo je Tramp nakon potpisivanja sporazuma. Na pitanje novinara zašto su bile potrebne decenije da do ovakvog sporazuma dođe, Tramp je istakao da do sada nije bilo nikog ko bi pokušao da ,,završi posao’’, uz naglasak da je njegova administracija uradila fantastičan posao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je priliku da se zahvali Donaldu Trampu i ljudima uljučenim u proces pregovora na odlično obavljenom poslu, napominjući da ipak postoje problem koji nisu rešeni, ali da je ovo veliki korak napred ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, pozivajući Trampa da poseti Srbiju.

I kosovski premijer Avdulah Hoti pridružio se čestitkama na postignutom sporazumu ističući da je ,,ovo veliki korak ka ekonomskoj normalizaciji i međusobnom priznanju“,

Pored ekonomski pitanja i saradnje u ovoj oblasti, sporazumom je dogovoreno da Srbija premesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dok će Kosovo priznati Izrael.

Posle ovog sastanka i Vučić i Hoti bi trebalo pojedinačno da se sastanu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, preneo je ranije danas Glas Amerike.

Iako je glavna tema sastanka bila normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, Tramp se dotakao i unutarameričkih pitanja, najavljujući uskoro dobre vesti po pitanju vakcine za virus korona, kao i veliki oporavak američke ekonomije.


Ivana Janković