Dok se širom Sjedinjenih Američkih Država obustavlja gradnja u cilju sprečavanja širenja virusa korona, u pograničnom gradu Ajo u Arizoni se ubrzava izgradnja jednog dela graničnog zida sa Meksikom. Trampova administracija tvrdi da će zid pomoći u sprečavanju širenja virusa iz Meksika u SAD, iako epidemiolozi kažu da takva barijera ne bi ublažila izbijanja koja su već prisutna na nivou cele države, prenosi The New York Times.

Intenziviranje izgradnje tokom pandemije stvara strah kod stanovnika ovog grada da bi rastući priliv radnika povećao rizik izlaganja virusu. Neki stručnjaci za bolesti u Arizoni upozoravaju da bi radnici okupljeni u uskim četvrtima duž granice mogli da šire virus širom zemlje pri povratku svojim porodicama. Okrug Pima, koji obuhvata male ispostave poput grada Ajo i grada Tuson (Tucson), imao je do ponedeljka popodne 187 potvrđenih slučajeva virusa korona i 6 smrtnih slučajeva.

Gradnja zida u južnoj Arizoni deo je velikog plana za širenje ograde duž granice od 1100 milja. Iz Departmana za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security) najavili su da bi ovog meseca trebalo da se izgradi ili zameni više od 91 milje barijera duž državne granice između Arizone i Meksika. Vlasti takođe planiraju izgradnju zida od 96 milja duž dela granice u drugim državama. Treba pomenuti da su sada su, u državama Njujork, Vašington, Masačusets i Pensilvanija postavljena ograničenja za izgradnju konstrukcija koji nisu od značaja (nonessential construction), ali ne i u Arizoni.

Iz Kiewit Corporation, inače građevinskog giganta iz Nebraske i kompanije zadužene za gradnju ovog dela zida, izjavljuju da su preduzeti koraci u cilju zaštite radnika u vidu održavanja  zajedničke opreme, ispitivanja zaposlenih na virusne simptome itd.

U Meksiku strahuju da bi rastuća epidemija mogla da ugrozi stabilnost te države, te su pozvali svog predsednika da učini više kako bi zaustavio prelazak ljudi iz SAD u njihovu državu. Sa druge Donald Tramp insistira na nastavku gradnje jer je upravo zid na granici sa Meksikom simbol njegove predizborne kampanje 2016. godine. S obzirom da stanje ekonomije u Americi usled virusa korona nije sjajno, svaki poen kod njegovih birača dobro će doći aktuelnom predsedniku SAD.


Jovan Rađević