Novoizabrani predsednik SAD, Džo Bajden, zvanično će stupiti na funkciju predsednika tek u sredu 20. januara činom inauguracije. Inauguracija je svečani događaj na kom izabrani predsednik i potpredsednik polažu zakletvu. Ove godine zbog novonastale situacije sa pandemijom virusa korona sigurno je da svečana inauguracija neće izgledati uobičajeno, sa mnogo prisutnih, ali da će svakako biti održana.

„Svečano se zaklinjem da ću verno izvršavati dužnosti predsednika Sjedinjenih Američkih Država i najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti ustav Sjedinjenih Država“.

Izgovorivši ove reči predsednik Bajden zvanično će postati 46. predsednik SAD, preuzimajući funkciju i svu moć predsednika, ali će od tog dana zvanično postati i stanovnik Bele kuće u Vašingtonu koja će biti njegov dom u naredne četiri godine, prenosi BBC.

Ipak, kao i za toliko drugih događaja koji su se održali u godini iza nas i ovaj, veoma bitan, biće drugačiji nego inače. Direktiva Bajdenovog inauguralnog tima je da se ljudi uzdrže od putovanja u Vašington i da umesto toga učestvuju u ovom događaju iz svojih kuća. I dalje nije najjasnije kako će svečana inauguracija 2021. godine tačno izgledati, kao ni da li će još uvek aktuelni predsednik Tramp prisustvovati ovom svečanom činu. Ipak, ono što je sigurno je da će se događaj maksimalno smanjiti sa naglaskom na preventivne mere zaštite, prenosi Merylend Matters.

Gde se održava inauguracija i ko sve prisustvuje?

Svečana inauguracija odvija se na platformi zapadnog dela Kapitol Hila i ove godine će izgledati potpuno drugačije nego inače. Naime, karte za predsedničku inauguraciju, u normanlim okolnostima, već bi odavno bile u prodaji jer na platformu može da stane skoro 200.000 ljudi. Shodno ovogodišnjim mogućnostima broj će biti ograničen i ovoj svečanosti moći će da prisustvuju samo članovi Kongresa sa još jednom osobom u pratnji.

Bajdenov tim svetan je želje da veliki broj Amerikanaca prisustvuje predsedničkoj inauguraciji, pa će se program pratiti kako na nacionalnom televizijskom programu, tako i preko nekoliko onlajn platformi. Nekoliko dana pre same inauguracije predviđeno je da se održi gala večera ali i nastupi mužičkih grupa tokom programa predsedničke inauguracije. Pozornica se već uveliko postavlja, a do 20. januara biće u potpunosti spremna Bajdenovo preuzimanje vlasti. Interesantno je da je ovakav čin predsedničke inauguracije postao veoma popularan od inauguracije predsednika Ronalda Regana 1981. godine. Pre toga nije bio striktnog pravila gde se polaže zakletva – neki su zakletvu polagali u Beloj kući, neki ispred Bele kuće, neki čak i na drugim mestima u SAD, kao na primer Džordž Vašington koji je zakletvu polagao u Njujorku. Ove godine će proslava i parada sve biti svedene na minimum, kako bi se i mogućnost zaraze svela na minimum. Iz Bajdenovog tima poručuju – „proslava će ove godine biti izuzetno ograničena“, prenosi BBC.

Zašto je dan inauguracije baš 20. januar?

Američki Ustav ništa ne ostavlja nedorečenim i nejasnim, pa je tako u izbornom procesu sve do najsitnijih detalja propisano upravo Ustavom. Predsednička inauguracija se nije oduvek održavala u januaru – naime, Ustav je prvobitno određivao 4. mart kao dan u kom novoizabrani predsednik stupa na svoju novu funkciju. Razlog zašto je inauguracija bila zakazana tek četiri meseca nakon izbornog dana tada je imao smisla – ovaj datum uzet je da bi bilo dovoljno vremena da svaki glas stigne i bude uračunat u konačni zbir. Ovo praktično znači da je period odlažećeg predsednika bio veoma dug, a danas, u skladu sa novim mogućnostima ovaj period znatno je skraćen. Dvadesetim amandmanom na američki Ustav koji je ratifikovan 1933. godine utvrđen je 20. januar kao novi datum inauguracije.

Da li će Tramp doći?

Tradicija nalaže da odlazeči predsednik i prva dama prisustvuju inauguraciji novog predsednika. Istina, sve ovo može izgledati u najmanju ruku pomalo čudno i neprijatno, ali i ovde ima izuzetaka. Gotovo svi predsednici u prošlom veku prisustvovali su inauguraciji svog naslednika, ipak jako je interesantno pitanje da li će i Tramp to uraditi. Poznato je da Tramp odbija da prihvati izborne rezultate i da je tokom ova dva meseca od izbora započeo mnogo sudskih procesa kako bi osporio svoj izborni poraz. Ipak, konkretnih dokaza nije bilo te su manje-više sve Trampove optužbe pale u vodu. Tramp je nadavno upitan da li će doći na predsedničku inauguraciju i tada je samo kratko odgovorio – „ne želim da pričam o tome“, prenosi Merylent Matters.

Svakako, 20. januar iduće godine rezervisan je za Bajdenovo preuzimanje vlasti i predsedničku inauguraciju koja će po mnogim merilima biti nesvakidašnja i do sad neviđena. Što zbog pandemije virusa korona, što zbog Donalda Trampa čije poteze nikad sa sigurnošću ne možemo da predvidimo.


Minja Rogan