Nakon najava o mogućem samitu Trampa i Kim Džong Una neposredno pred američke predsedničke izbore, Severna Koreja je u subotu izjavila da ne planira da nastavi sa nuklearnim pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Ne vidimo nikakvu potrebu za sastajanjem lice u lice sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer one vide dijalog sa Severnom Korejom kao ništa više od instrumenta za nošenje sa političkom krizom,“ izjavila je u subotu zamenica ministra spoljnih poslova Severne Koreje, Čo Son Hui.

Ovakva reakcija severnokorejskih diplomata došla je nakon izjave Trampovog bivšeg savetnika nacionalne bezbednosti Džona Boltona. Naime, Bolton je u četvrtak izjavio da će Tramp možda pokrenuti inicijativu za održavanje još jednog samita sa liderom Severne Koreje, Kim Džong Unom, kao „oktobarsko iznenađenje“ pred američke predsedničke izbore. Predlog slične inicijative prošlog utorka je pokrenuo i Mun Džae In, predsednik Južne Koreje, koji se inače zalaže za pokretanje pregovora između Vašingtona i Pjongjanga, prenosi En-Bi-Si Njuz.

Podsetimo, Donald Tramp je bio prvi američki predsednik koji se tokom svog mandata sastao sa liderom Severne Koreje u junu 2018, a kasnije i posetio Severnu Koreju u 2019, čineći tako „istorijski trenutak“ u naporima ka „denuklearizaciji Korejskog poluostrva“, navodi En-Bi-Si Njuz.

Na putu pregovora se stalo u Vijetnamu u februaru prošle godine, nakon američkog odbijanja zahteva Severne Koreje za povlačenjem velikog dela sankcija u zamenu za delimičnu predaju svog nuklearnog kapaciteta, navodi Politiko.

Međutim, Čo Son Hui je naglasila da dijalog i sastanci nisu realistični zbog „neprijateljske politike“ koju SAD vode prema Severnoj Koreji. Izjava zamenice ministra je u skladu sa stavom Severne Koreje da ta država sastancima na visokom nivou sa SAD-a ne dobija ništa supstantivno za uzvrat, dok ih Tramp računa u svoje spoljnopolitičke uspehe.

Odnosi između Severne i Južne Koreje takođe su nedavno naglo ugroženi. Frustracija usled neodustajanja Južne Koreje od sankcija predvođenih od strane SAD-a prema Severu i podrivanja njihove ekonomije kulminirala je napadom na Međukorejsku kancelariju za vezu u junu. Kancelarija za vezu osnovana je 2018. u gradu Severne Koreje kao simbol održavanja boljih odnosa sa Južnom Korejom, navodi Bi-Bi-Si. Uništavanje Kancelarije usledilo je nakon pretnji Severa o njenom zatvaranju usled izostanka reakcije Juga povodom delovanja aktivista koji su sa njene teritorije slali letke sa anti-severnokorejskim sadržajem preko granice. Ubrzo nakon toga je Severna Koreja prekinula odnose sa SAD-om, uz izjavu da „ništa nije licemernije od praznog obećanja“, prenosi Gardijan.

„Sada je veoma osetljiv trenutak kada čak i najmanja pogrešna procena ili loš korak mogu prouzrokovati fatalne i neopozive posledice,“ navela je Čo. Potez Severne Koreje prema Jugu prošlog meseca viđen je kao pokušaj eskalacije krize zarad dobijanja koncesija u pregovorima. Uz to, iako bi „oktobarsko iznenađenje“ i obnova pregovora u američkoj javnosti verovatno bili doživljeni kao nastavak već uspešne politike Trampa prema Severnoj Koreji, neki analitičari smatraju da Severna Koreja odbija inicijative o dijalogu sa SAD-om upravo usled iščekivanja novembarskih predsedničkih izbora i moguće promene pregovarača, ističe Politiko.


Mina Radončić