Trećeg novembra 2020. godine se, pored izbora za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, održavaju i izbori za Predstavnički dom Kongresa i jednu trećinu senatora. Amerikanci će birati svih 435 članova Predstavničkog doma iz 50 saveznih država. U aktuelnom sazivu Kongresa, Demokratska partija ima većinu u ovom telu (232 člana). Kao i u slučaju predsedničkih izbora, u mnogim državama se organizuju primarni izbori, kroz koje partije biraju svoje kandidate.

Grupacija Sunrise Movement je 26. marta istakla svoju podršku dvojici kandidata iz progresivnog dela Demokratske partije, koji će biti izazivači dugogodišnjim kongresmenima i predsedavajućima u komitetima Predstavničkog doma. Sunrise Movement je grupa koja je nastala 2017. godine i bori se protiv klimatskih promena i za zaštitu životne sredine. Grupa je poznata po svojoj podršci senatoru iz Vermonta Berniju Sandersu na unutarstranačkim izborima demokrata, a pogotovo njegovom programu Green New Deal. Kako prenosi Politico, oni su stali iza gradonačelnika grada Holiok (Holyoke) Aleksa Morsa, koji će biti protivkandidat Ričardu Nilu, aktuelnom predsedavajućem komiteta koji je zadužen za obezbeđivanje finansijskih sredstava, na preliminarnim izborima demokrata u 1. okrugu Masačusetsa. Nil je 2018. godine pobedio na izborima dobivši impresivnih 97% glasova.

Sa druge strane, njihova podrška ide i Džamalu Boumanu, profesoru srednje škole u Bronksu, koji će se u 16. okrugu Njujorka suprotstaviti Eliotu Endželu – šefu komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, koji je srpskoj javnosti poznat i po tradicionalno proalbanskim stavovima. Mors i Bouman su dobili i podršku od Justice Democrats – progresivnog političkog akcionog komiteta koji je pokrenuo kampanju Aleksandrije Okasio-Kortez 2018. godine, kada je ona u Njujorku pobedila Džoa Kroulija, do tada člana Kongresa punih dvadeset godina.

Nakon što je kampanja Bernija Sandersa došla u krizu, posle poraza na nizu izbora širom SAD tokom marta, Sunrise Movement očigledno nastoji da ojača svoj uticaj u Predstavničkom domu. Politički direktor pokreta Evan Veber (Evan Weber) je zaključio da je pozicija progresivista sada oslabila u odnosu na obećavajući početak trke za predsedničku nominaciju, te se ovo može smatrati delom njihove dugoročne strategije. Vredi pomenuti da su u dosadašnjem toku primarnih izbora za Predstavnički dom kandidati koje je ova organizacija već ranije podržala ostvarili polovične rezultate – osvajanje nominacije u Ilionisu i tesan poraz u Teksasu.

Koliko će biti uspešni Džamal Bouman i Aleks Mors i kakav će rezultat ostvariti, videćemo već u junu u Njujorku, a potom i u septembru u Masačusetsu, naravno – ukoliko pandemija virusa korona ne uslovi odlaganje ovih izbora.


Igor Mirosavljević