Još 20. januara Kamala Haris položila je zakletvu i postala 49. potpredsednik SAD. Tim činom, ona nije postala samo potpredsednica, već je ušla u istoriju kao prva žena koja je ikada izabrana na tako visoku funkciju.

Ipak, malo više od dva meseca potpredsednica Haris i njen suprug i dalje ne mogu da se usele u svoju potpredsedničku rezidenciju jer je već duži period u u fazi renoviranja, prenosi CNN.

Ova informacija privukla je mnogo pažnje jer nije uobičajeno da potpredsednica tako dugo nema „krov nad glavom“. Jedan od zvaničnika američke administracije kaže da nikome nije jasno zašto se renoviranje odužilo čak čitava dva meseca nakon njenog zvaničnog preuzimanja funkcije kao i da je upitno koliko će još radovi trajati.

Za to vreme, „drugi par Amerike“, Kamala Haris i njen suprug Daglas Emhof, živi u koferima na jednom privremenom smeštaju. Naime radi se o zvaničnoj gostinskoj kući predsednika samo par kilometara od Bele kuće, prenosi RTS.

Kuća koja je namenjena za potpredsednika SAD i njegovu porodicu nalazi se na adresi Opservatorijski krug broj 1 u Vašingtonu u velikom kompleksu nedaleko od Bele kuće. Izgrađena je davne 1893. godine i ima oko 9000 kvadratnih metara. Neobično je i pomalo čudno da administracija ne pruža objašnjenje i razloge za ovoliko kašnjenje, što opravdano budi sumnju i uzmemirenost, zaključuje CNN.

Na dan inauguracije predsednika i potpredsednice objavljena je vest da se Haris neće odmah useliti u svoju rezidenciju, jer kako je navedeno „lakše je izvoditi radove u nenaseljenoj kući“. Ipak, ni tad nije precizirano kada će se radovi završiti. Haris je, takođe, pre tri nedelje viđena kako posećuje svoj budući dom, ali to je prošlo bez dobijanja konkretnih naznaka kada će se renoviranje konačno završiti.


Minja Rogan