Pretpostavljeni kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama – Džozef Bajden i najozbiljni mu protivkandidat na primarnim (unutarstranačkim) izborima – Berni Sanders su u maju, nakon što je senator iz Vermonta napustion trku i javno podržao Bajdena, formirali zajedničke radne grupe za izradu programske platforme. Obojica su imenovali članove i ko-predsedavajuće svake od šest radnih grupa – posvećene klimatskim promenama, obrazovanju, ekonomiji, zdravstvenoj nezi, imigraciji i reformi krivično-pravnog sistema. Cilj združenih radnih grupa je prevazilaženje programskih podela između umerenog krila demokrata i progresivista, a kako bi se ujedinija partija pred novembarske izbore i tako izbegao jaz koji je, po mnogima, na izborima 2016. godine bio jedan od uzroka pobede Donalda Trampa.

Kako prenosi The New York Times, tokom ove nedelje zvanično je podnet Demokratskom nacionalnom komitetu predlog sa preporukama javnih politika na 110 strana, koje su proistekle iz dvomesečnog rada pomenutih grupa. Najpre upada u oči da se među preporukama politika ne nalaze neki od ključnih Sandersovih i progresivističkih programa – „Medicare for All“ akt (koji se tiče univerzalne zdravstvene zaštite) i „Green New Deal“, posvećen radikalnoj borbi protiv klimatskih promena. Iako su predlozi bliži prioritetima istaknutim u Bajdenovoj kampanji, pronađena su mnoga srednja rešenja.

Na planu zdravstene zaštite predloženo je proširivanje „Zakona o pristupačnoj zdravstenoj nezi“ (popularno Obamacare) dodatkom nove opcije – javno osiguranje, čime bi se obezbedila besplatna nega za građane sa nižim dohotkom. Ekonomski program je usmeren na državno finansirane programe zapošljavanja, kao odgovor na rekordno visoku stopu nezaposlenosti u SAD usled pandemije virusa korona; te borbu protiv rasne nejednakosti. Imigraciona politika, jedna od okosnica mandata Donalda Trampa, predstavlja važnu stavku u sastavljenom dokumentu, čiji je cilj poništavanje mera koje je na ovom polju usvojila (ili ima nameru da usvoji) Trampova administracija – poput restrikcije putovanja iz trinaest, pretežno muslimanskih država.

Takođe, sugeriše se održanje programa zaštite preko 700.000 mladih imigranata (tzv. dreamers) od deportacije. U domenu krivičnog sistema, postignut je sporazum o mnoštvu prioritetnih reformi, sa fokusom na sprovođenje zakona i policijsku praksu, tj. probleme koji se široko preispituju u svetlu najnovijih događaja nakon ubistva Džordža Flojda.

I Džo Bajden i Berni Sanders su pohvalili zajednički rad i izrazili zadovoljstvo podnetim preporukama, pritom navodeći da očekuju da će ovaj program doneti dugoročne promene.


Igor Mirosavljević