Prema najnovijem istraživanju Si-En-Ena (CNN), više od polovine Amerikanaca (55%) smatra da savezna vlada ne radi dobar posao na suzbijanju širenja zaraze virusom korona (Kovid-19). Rezultati takođe pokazuju da većina (52%) ne odobrava način na koji predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rukovodi ovom krizom. Ovakvi rezultati govore da je u javnosti prisutno sve veće nezadovoljstvo načinom na koji je savezna vlada reagovala na epidemiju.

Da Trampova administracija nije učinila dovoljno u borbi protiv pandemije, navodi se i u novoj anketi Morning Konsulta (Morning Consult), prenosi Politiko (Politico). Na pitanje ko bi bio bolji vođa tokom pandemije, 52% anketiranih glasalo je za bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu (Barack Obama), dok je 38% na strani aktuelnog predsednika. Ipak, 44% ispitanika smatra da bi Tramp bolje upravljao krizom od bivšeg potpredsednika i budućeg demokratskog kandidata Džozefa Bajdena (Joseph Biden), za koga je glasalo 36% anketiranih. Istraživanje je spovedeno među 1990 registrovanih birača, u periodu od 3. do 5. aprila.

O reakciji savezne vlade na pandemiju virusa korona – trenutno gorućem pitanju u izbornoj trci – Tramp i Bajden razgovarali su u ponedeljak telefonom. Iako je predsednik Tramp istakao da je razgovor bio „zaista predivan“, već nekoliko sati posle njegove izjave otrovne strelice su nastavile da lete.

Trampova administracija žestoko je kritikovana zbog sporog napretka u broju testiranja američkih građana i kašnjenja u distribuciji vitalnog medicinskog materijala u države koje su najviše pogođene koronom, kao što su Njujork ili Nju Džersi. Do sada je više od 15.000 Amerikanaca umrlo od posledica virusa Kovid-19, a registrovano je više od 430.000 slučajeva. Ukupno je testirano oko 2.250.000 građana.


Ivana Vulović