Nakon prve debate i ne mnogo toga lepog na njoj, izgledalo je da se politički život Sjedinjenih Država vraća u ustaljeni kolosek. Izgledalo je i da građani imaju bitnijih stvari od sedam i po miliona zaraženih sugrađana, ali vest o pozitivnom testu predsednika Donalda Trampa i njegove supruge Melanije Tramp na virus COVID-19 podsetila ih je na tužnu realnost.

Dok se Bajden i Tramp raspravljaju, ili bolje reći vređaju na debati oko toga ko je i koliko uradio do sada po pitanju virusa korona, SAD se suočavaju sa pandemijom kojoj se ne nazire kraj, a ni broj preminulih. Neke savezne države, kao što je Viskonsin, upravo ovih dana beleže rekordne brojeve i zaraženih i preminulih dok neke druge kao Kentaki, jurišaju ka novom rekordu. Izveštaji iz teško pogođenog Viskonsina zabrinjavaju javnost. Manje od 20% ležajeva je ostalo dostupno za nove pacijente, a čak trećina zauzetih su ozbiljni slučajevi. Da stvar bude još gora, đaci su počeli da pohađaju nastavu u školama čime doprinose daljem povećavanju broja zaraženih. Kako navodi Associated Press, u aprilu, kada su škole bile zatvorene, procenat mladih školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio je samo 2%. Sada ta brojka ide i do 10%.

Da i najveći teoretičari o bezopasnosti virusa COVID-19 imaju razloga da se zabrinu pokazuje i vest da je „najveći izvor dezinformacija u SAD“ najverovatnije postao zaražen. Borac protiv „kineskog virusa“ i predsednik ne tako odgovoran prema merama koje je njegov Krizni štab osmislio, i sam je poklekao pred virusom. Od pretnji povlačenja finansijskih sredstava SZO-u, promocije hidroksihlorokvina, pa do podrške borbi protiv socijalne distance i maski, predsednik Tramp je činio sve da održi privid normalnog života, a kada to već nije moglo, onda je odlučio da okrene ekonomske probleme nastale pandemijom u svoje oružje protiv demokratskih političara koji su se zalagali za zatvaranje ekonomije.

Nakon više situacija u kojima je kandidat republikanaca izbegao zaražavanje, Donald Tramp je na svom Tviter profilu objavio vest da su on i supruga pozitivni i da će početi sa karantinom odmah. Mesta na kojima se predsednik mogao zaraziti su brojna. Ohajo, Pensilvanija, Florida, Virdžinija i Minesota su, pored Bele kuće, moguća mesta zaražavanja. Najverovatnije je prenosilac virusa Houk Hips, viša savetnica u Trampovoj kampanji, ali to tek treba da se utvrdi. Biće zanimljivo videti način na koji će se odvijati dalja kampanja jer je zbog zaražavanja Tramp ostao bez svog najpotentnijeg oružja – pravljenja skupova po saveznim državama u kojima je trka izjednačena. Prema procenama koje iznosi Nik Robinson, novinar BBC, šanse da Tramp, zbog svojih godina i težine, bude hospitalizovan su 20%, a ako se pokaže da mu je zdravstvena stanje dobro, može izaći iz karantina i 10 dana nakon njegovog početka.

Ovo je poslednja stvar koja je trebala Donaldu Trampu. Javnost SAD dobro pamti njegove ranije govore o pandemiji i njenoj bezopasnosti, a karantin će ga držati podalje od javnih skupova koji su mu doneli prevagu 2016. godine. Ipak, bilo bi naivno olako otpisati Trampa. Može se pretpostaviti da su republikanci računali i na ovakve situacije i da će naći način da nadoknade odsustvo svog kandidata. Ono što bi moglo ići na ruku republikanaca, a što oni već počinju da koriste, je činjenica da predsednik ne pokazuje nikakve simptome pa su po društvenim mrežama već počele kružiti priče o Trampu kao žrtvi mahinacija demokrata koje žele da ga eliminišu iz političke trke lažiranjem njegovog testa. Do izbora je ostalo još mesec dana, vreme koje republikanci nemaju neumitno ističe, a istovremeno imaju kandidata koji je postao žrtva sopstvene neoprezne politike i retorike. Biće im potrebna dosta domišljatosti i sreće da nadoknade postojeći zaostatak za demokratama.


Aleksandar Bogićević