Istaknute ličnosti Republikanske partije su iskoristile svoje vreme na najvećoj nacionalnoj pozornici kako bi treći dan za redom predstavili američkim glasačima svoj politički program i na taj način ih privukli da glasaju 3. novembra za trenutnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Prošle nedelje ste imali priliku da na našem portalu ispratite nacionalnu konvenciju Demokratske partije. Sedam dana kasnije, izborni tim Donalda Trampa je odlučio da na svojoj nacionalnoj konvenciji sve „napade“ demokrata prikaže kao „prednosti“ svog kandidata.

Drugi čovek SAD, potpredsednik Majk Pens je bio najznačajniji govornik trećeg dana Republikanske nacionalne konvencije. Budući da je on bio zadužen za nadgledanje odgovora SAD na krizu izazvanu pandemijom virusa korona, jedna od centralnih tački njegovog izlaganja bilo je veličanje uspešnog suočavanja sa zdravstvenom krizom od strane trenutne administracije. Dotakao se segmenta javnog zdravlja pomenuvši na koji način su SAD obezbedile svu neophodnu opremu i prostorije za tretman zaraženih lica. Takođe, svestan činjenice da su uspesi na ekonomskom planu bili glavno oružje ove administracije tokom predizborne kampanje, neposredno pre izbijanja pandemije, potpredsednik Pens se dotakao i ekonomskih mera koje su donete radi oporavka američke privrede. Prikazao je Džozefa Bajdena kao pesimistu koji ne veruje u „američku izuzetnost“ i koji kao takav nije sposoban da se nosi sa izazovima koje Ovalni kabinet nosi sa sobom.

Dok demokrate profitiraju u istraživanjima javnog mnjenja zbog odgovora na rasne nemire u SAD, republikanci svoj prostor kod birača traže podržavanjem policijskih i drugih bezbednosnih snaga. Senatorka iz Tenesija, Marša Blekburn (Marsha Blackburn) je optužila levičare da žele da „ukinu“ policiju i tako podstaknu kriminal na ulicama Sjedinjenih Država. Još neki govornici poput nekadašnjeg trenera američkog fudbala Loua Holca (Lou Holtz), Dena Krenšava (Dan Crenshaw), kongresmena iz Teksasa i ratnog veterana su naglasili „herojstvo“ običnog Amerikanca koje predstavlja osnovnu gradivnu jedinicu Trampove Amerike i koja je čini tako „velikom“. Jedino je Majkl Pens pomenuo nedavne nemire u Kenoši, Viskonsinu  ali samo kroz prizmu protesta i nereda u drugim gradovima.

Jedan od glavnih narativa demokrata je loš tretman Donalda Trampa prema ženama i iz tog razloga su ove večeri (kao i trećeg dana Demokratske nacionalne konvencije) značajnu ulogu imale istaknute političarke koje su branile kandidata Republikanske stranke. Sekretarka Bele kuće za odnose sa javnošću (White House Press Secretary) Kajlej MakEnani (Kayleigh McEnany) je ispričala svoju dirljivu priču o tome kako joj je predsednik Tramp bio podrška kad je bila prinuđena da podrgne svoje telo mastektomiji (zahvatu koji se koristi kako bi se predupredio razvoj raka dojke). Nadovezujući se na njenu priču, druga dama SAD, Karen Pens i Lara Tramp, snaha Donalda Trampa, dale su svoj doprinos u pokušajima da se jedan deo neopredeljenih ženskih glasača iz „belih“ predgrađa okrene ka aktuelnom predsedniku. U svetlu prethodnih nastupa, monahinja i nekadašnji činovnik u američkoj vojsci, Deirdre „Dede“ Birn (Deirdre „Dede“ Byrne) je pohvalila predsednikovo protivljenje politici abortusa.

Jak i pomalo gorak utisak je ostavio oproštajni govor Kelien Konvej (Kellyanne Conway), jedne od najdugoročnijih Trampovih savetnika u Beloj kući koja je pre nekoliko dana najavila da će napustiti svoje mesto savetnika kako bi se više posvetila porodici.

Treće večeri Republikanske nacionalne konvencije je potvrđena osnovna teza od prethodnih: da je Donald Tramp na strani običnih (blue-collar) radnika i Afroamerikanaca; da je on jedini verodostojni kandidat za glasače koji se protive abortusu, da je spasio naciju od onoga što bi moglo biti mnogo gora pandemija koronavirusa i da je poslednji bedem koji stoji u Sjedinjenim Državama između reda i anarhije. U međuvremenu, učvršćen je obrazac u kojem su predsednikove percipirane slabosti prikazivane kao snaga, a demokratski kandidat Džozef Bajden predstavljen kao radikal, koji namerava da dozvoli da krajnjoj levici „spali zemlju do temelja“.


Ivan Životić