Grad Njujork, tradicionalno „plav“,  je postao žarište sukoba demokrata i republikanaca, tačnije, demokrata i samo jednog republikanskog kongresmena (i jedinog u svih 5 njujorških tradicionalnih opština). Razlog – podrška republikanske kongresmenke Nikol Maliotakis bivšem predsedniku Donaldu Trampu.

Izborna jedinica Maliotakiseve je već duže vreme problematična pojava u očima demokrata u ovom gradu. Jedanaesti kongresni distrikt uporno odbija da „poplavi“ i u tome je jedinstven u ovom gradu (Njujork obuhvata 12 distrikata), u kome svi ostali pripadaju bez poteškoća demokratama. Prema Cook Partisan Voting Index-u koji meri naklonjenost kongresnih distrikata demokratama i republikancima, najveću podršku demokrate dobijaju upravo iz izborne jedinice u Njujorku, iz 15. distrikta. U ovako neugodnoj situaciji, svaka pogrešna izjava republikanaca u ovom gradu bi mogla biti dočekana na nož od strane demokrata, a Maliotakiseva je, po svemu sudeći, odlučila da prkosi i da vodi svoju politiku.

Privukla je pažnju javnosti tokom potvrde rezultata predsedničkih izbora održanih 2020. godine kada je, zajedno sa delom svojih partijskih kolega, glasala za osporavanje izbornih rezultata zbog, kako prenosi The New York Times, „neregularnih promena izbornih propisa i neispitanih navoda o mogućoj krađi glasova koji su se pojavljivali u brojnim saveznim državama“. Ovaj potez, zajedno sa ne baš ubedljivom osudom upada u prostorije Kongresa 6. januara, izazvali su bes kod demokrata koji su blokirali njenu kancelariju u Bruklinu u znak protesta. Da stvar budu još gora, Maliotakiseva je ušla u okršaj sa sugrađankom i kongresmenkom, Aleksandrom Okasio-Kortes povodom celokupne situacije oko priznavanja rezultata izbora. Da će tek biti okršaja na ovoj liniji govori i činjenica da je Maliotakiseva osnivač „anti-socijalističkog kluba“ kako bi se suprotstavila „ultra levičarskoj opasnosti koju predstavljaju pojedine demokrate predvođene Aleksandrom Okasio-Kortes“.

Ipak, demokrate ne sede skrštenih ruku. Već su osnovali politički akcioni komitet (PAC) sa ciljem da skupe sredstva za pokretanje kampanje protiv usamljene republikanske kongresmenke u Njujorku. PAK bi trebao da okuplja i republikance i demokrate nezadovoljne njenim ponašanjem tokom kritičnih momenata početkom januara, ali i tokom predsedničke kampanje kada je u svojoj izbornoj jedinici organizovala okupljanje republikanskih pristalica. Da se podsetimo, tada su ona i sada već bivši predsednik Tramp držali govore, a na kome nije poštovana nijedna preporuka o zdravstvenoj zaštiti. Komitet je za samo nekoliko časova uspeo da prikupi više od 20.000 dolara za reklame i kampanju protiv nje.

Demokrate će morati dosta da se pomuče da razbiju podršku republikanaca u 11. izbornom distriktu jer Maliotakiseva nije slepi pratilac Trampove harizme. Naime, ona se tokom kampanje za izbor republikanskog kandidata za predsednika 2016. godine nalazila u timu Marka Rubia i žestoko se protivila Donaldu Trampu. Ipak, sa Trampovom pobedom u Republikanskoj stranci i njena mržnja prema njujorškom milijarderu je isparila.

Sada se može desiti identična situacija – razmimoilaženja u stranci po pitanju šta činiti sa Trampom mogu joj omogućiti da se opet nađe na „pobedničkoj strani“ što bi joj pomoglo u dobijanju podrške stranke za reizbor. Ipak, kao njen najveći neprijatelj bi se mogla pokazati demografija. Njujork bi, prema sledećoj podeli kongresnih distrikata, mogao izgubiti dva mesta u Predstavničkom domu što bi značilo širenje njenog 11. distrikta na delove izvan pobedničke zone republikanaca. Agresivna kampanja demokrata i priliv plavih glasača nakon širenja izbornih jedinica bi mogli poraziti republikansku tvrđavu u 11. distriktu čime bi im uskratili kongresmena iz glavnih opština Njujorka na duži period.


Aleksandar Bogićević