Američki predsednik Donald Tramp izašao je u ponedeljak uveče iz bolnice „Volter Rid“ nakon 3 dana koja je tamo proveo. Predsednikov povratak u Belu kuću bio je najavljen još u nedelju, a sam predsednik je tokom prepodneva najavio svoj izlazak iz bolnice na svom nalogu na Tviteru. Pored najavljivanja izlaska, predsednik je poručio građanima da „ne budu uplašeni kovida“ i da „ne puste da dominira njihovim životom“. Tramp je verovatno ovim želeo da pokaže da je, bez obzira na veliki broj zaraženih i umrlih, koronavirus pobediv što je on i pokazao. To je, svakako, i vrlo važna poruka za njegovu kampanju i njegove birače imajući u vidu da Tramp želi da se fokusira na druge teme i skrene pažnju sa odgovora njegove administracije na epidemiju COVID-19 koji mnogi ocenjuju kao neuspešan.

Po izlasku iz bolnice, Tramp nije razgovarao sa novinarima, transportovan je helikopterom do Bele kuće, a onda je kako se popeo na balkon Bele kuće skinuo masku kako bi se slikao. Ovaj potez je gotovo istog momenta naišao na lavinu kritika i gotovo zasenio celu vest o Trampovom izlasku iz bolnice. Iako se ne vidi da je bilo ko bio u njegovoj blizini u tom trenutku, kritičari su potez ocenili kao neodgovoran i loš primer. Tramp je, pak, tada snimiio video koji je objavio na Tviteru iskoristivši još jednom priliku da poruči da ljdui ne treba da se plaše virusa i da će ga pobediti. Rekao je i da razume strah i rizik i da je kao lider morao da prođe kroz to. Spomenuo je i lekove koji će biti odobreni i to da vakcina dolazi vrlo uskoro. Zanimljivo je primetiti i da je koristio termin koronavirus umesto „kineski virus“ kako ga je do sada najčešće nazivao.

Iako je predsednik izašao iz bolnice u, čini se, dobrom stanju, i dalje nije u potpunosti jasno sve vezano za njegov tretman i stanje. Doktori ni juče tokom brifinga nisu želeli da odgovore kada je Tramp poslednji put imao negativan test, a ni na neka druga pitanja vezana za predsednikovo zdravlje pravdajući to pravom na privatnost pacijenta. Rečeno je da će dalji tretman Tramp dobijati u Beloj kući tokom narednih dana i da će njegovo stanje biti praćeno. U samoj Beloj kući ima još zaraženih, a juče je i Trampova portparolka Kejli Mekenani objavila da je pozitivna na COVID-19 iako nema simptome i iako je prethodnih dana testirana negativno. Bez obzira na sve, sigurno je da će Tramp hteti da se vrati u kampanju što pre, ostaje samo da se vidi šta će na to reći lekari i kada ćemo ponovo videti predsedničku trku u punoj brzini.


Nikola Milinković