Pandemija virusa korona i dalje je tema koja okupira pažnju svetske javnosti. Broj obolelih i preminulih svakodnevno raste. To povlači za sobom potrebu da države nastave da deluju kako bi zaštitile svoje stanovnike i svoju ekonomiju. S obzirom da su Sjedinjene Američke Države zemlja sa najviše obolelih i preminulih (preko 770.000 obolelih i 41.000 preminulih) i da je preko 22 miliona ljudi izgubilo posao u prethodnih mesec dana, novi paketi pomoći su neophodni.

Prema pisanju lista Politico, novi paket pomoći će se sastojati od 400 milijardi američkih dolara i trebao bi prvenstveno da bude usmeren na mala preduzeća koja se bore sa pandemijom. Mičel Mekonel (Mitchell McConell) lider republikaske većine u Senatu, naveo je da do konačnog rešenja nije došlo, ali da se nada da će sve biti gotovo početkom ove nedelje. Jedan od razloga zbog koga odluka još uvek nije doneta je i neslaganje demokrata i republikanaca u Kongresu oko izgleda samog paketa pomoći. Demokrate su želele da većinu sredstava usmere na pomoć bolnicama, kao i saveznim i lokalnim vladama.

Gostujući na CNN-u, član kabineta predsednika Donalda Trampa koji obavlja dužnost ministra finansija, Stiven Mnučin (Steven Mnuchin), naveo je da će najveći deo sredstava biti usmeren u tzv. PPP (Paycheck Protection Program) koji omogućava preduzetnicima da nastave da isplaćuju svoje radnike uprkos trenutnom manjku tržišne aktivnosti. Ostatak paketa bi bio usmeren na podršku samim preduzećima koja su suočena sa smanjenjem prihoda, kao i bolnicama i novim testovima za COVID-19. Podrška za savezne države i lokalne vlasti neće biti uključena u ovu rundu pomoći.

Neslaganje demokrata i republikanaca oko izgleda paketa ispratio je i predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump). On je u svojim tvitovima optužio Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), spikerku Donjeg doma, da svojim zalaganjem za pomoć saveznim i loklanim vladama samo usporava proces donošenja odluke i da to košta stanovnike SAD posla. Pelosi je odbacila kritike rekavši da je Tramp „loš lider“ i da prebacuje krivicu usled svoje nesposobnosti da se izbori sa pandemijom virusa korona.

U skladu sa trenutnom situacijom postoji mogućnost da se promeni i sam način glasanja članova američkog Kongresa. Naime, njima bi bilo dozvoljeo da delegiraju svoje glasačko ovlašćenje predstavniku koji će onda umesto njih priložiti glas (tzv. proxy votes). Naravno, ovakvo glasanje bi bilo na snazi samo dok traje vanredno stanje u Sjedinjenim Državama.

U ovom trenutku je samo izvesno da će Kongres doneti novi zakon koji će obezbediti finansijska sredstva za pomoć američkoj privredi, ali njegov izgled biće jasan tek kad se to i zvanično desi, najverovatnije sredinom ove nedelje.


Vuk Mišković