Aktuelni predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, obratio se javnosti na brifingu u Beloj kući povodom aktuelne situacije izazvane virusom korona. Glavne teme obraćanja bile su ekonomija, virus korona i dogovor oko paketa pomoći kompanijama i građanima.

Virus korona je do sada na teritoriji Sjedinjenih država odneo 582 života, dok je oko 46.000 ljudi zaraženo. Tramp je najavio da će čim pre početi kliničko testiranje moguće terapije. Testiranje će započeti u Njujorku koji je ujedno i najveće žarište epidemije u SAD. Tačnije, nešto više od polovine zaraženih nalazi se ovoj državi sa Istočne obale.

Predsednik SAD je ponovo istakao činjenicu da bi kombinacija lekova protiv malarije (hidroksihklorokin) i antibiotika mogla da da dobre rezultate u borbi sa pandemijom. Takođe, osvrnuo se i na problem pravljenja zaliha zaštitne opreme i drugih potrebnih stvari. S tim u vezi je potpisao izvršnu naredbu kojom je proglašeno kažnjivim nagomilavanje zaliha, kao i „naduvanje cena“ deficitarne robe.

Druga tema bila je ekonomija i pomoć američkoj privredi. Najavio je paket pomoći kako bi se olakšalo poslovanje velikom broju kompanija i pomoglo američkim građanima. Međutim, javio se i problem oko paketa pomoći. Dogovora o raspodeli 2 biliona dolara nema i zakon još uvek nije usvojen. Razlog takvog stanja jeste nemogućnost republikanaca i demokrata da se dogovore oko načina raspodele najavljene pomoći.

Tramp se na brifingu u Beloj kući osvrnuo i na ovaj problem i rekao da sada nema vremena za partijske ili bilo koje druge političke podele. Poslednje glasanje završilo se sa 49 za, 46 protiv, dok je za usvajanje predloga potrebno 60 glasova. Ono oko čega su strane saglasne jeste to da se, zbog ozbiljnosti situacije, program mora doneti što pre kako se stanje ne bi pogoršalo i izmaklo kontroli.

Obraćanje naravno nije moglo da prođe bez Trampovih, može se reći, neumesnih komentara. Naime, prilikom svakog pomena virus – nazivao ga je „kineskim“. Dodatno, ukazao je na kinesku nesmotrenost i neblagovremeno informisanje o samoj situaciji u Kini tokom prethodnih nedelja i meseci. Nema dileme da je virus korona postao novi kamen spoticanja u odnosima Kine i SAD, kao i da su problemi dve države mnogo dublji od „nesmotrenosti“ i „neblagovremenog informisanja“.


Pavle Janošević