S porastom broja zaraženih novim virusom korona (COVID-19), u Sjedinjenim Državama se uvode nove mere kako bi se sprečilo njegovo širenje.

Pre dva dana je Stejt department upozorio građane da ni pod kojim uslovima ne putuju u inostranstvo, a onima koji se već nalaze u stranim zemljama, da se vrate u Ameriku što je pre moguće. Novom odlukom predsednika Donalda Trampa, od subote u ponoć će američka granica sa Meksikom i Kanadom biti zatvorena za svako putovanje koje nije od ključne važnosti. Ova mera, ipak, neće ugroziti trgovinu, kako ističe američki predsednik.

Državni zvaničnici Meksika i SAD razgovarali su o tome kako da odgovore na širenje virusa korona, a da istovremeno trgovina i neophodna putovanja ne budu ugroženi. Odluka o zatvaranju granice sa Meksikom slična je odluci donetoj u sredu po pitanju američke severne granice sa Kanadom. Državni sekretar, Majk Pompeo, rekao je da će ova odluka biti preispitana nakon 30 dana, pošto se uvide njeni efekti na sprečavanje širenja virusa.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost, Čad Vulf, naveo je da ,,putovanje od ključne važnosti“ podrazumeva putovanje u medicinske svrhe, za prisustvo nastavi u obrazovnim ustanovama, za hitne slučajeve/u svrhe javnog zdravlja i prekograničnu trgovinu. “Sve te mere koje uvodimo zaštitiće zdravlje građana sve tri nacije i smanjiti inicijativu za masovne globalne migracije, koje bi teško opteretile zdravstveni sistem i osiromašile zalihe koje su nam neophodne za naše ljude”, istakao je Tramp.

Druga mera koju je Tramp primenio jeste aktiviranje takozvanog Defense Production Act, mere koja bi trebalo da podstakne privatni sektor da ubrza proizvodnju maski, respiratora i druge medicinske opreme, neophodne za borbu protiv pandemije.

Nešto ranije, guverner Kalifornije, Gevin Njusom, izdao je naređenje da stanovnici te države ostanu kod kuće, kako prenosi BBC. Naređenje o zabrani izlaska iz kuća usledilo je pošto je u Kaliforniji do sada umrlo 19 osoba, a 958 je testirano pozitivno na novi Kovid-19. Njusom je od Kongresa zatražio milijardu dolara federalne pomoći za suočavanje sa aktuelnom krizom. Međutim, ekonomske posledice ne pogađaju samo Kaliforniju. Širom SAD, sve je više onih koji ostaju bez posla i prijavljuju se za nadoknadu za nezaposlene, pa se ovaj program pomoći nalazi pred velikim izazovom. Kako prenosi Glas Amerike, ekonomski stručnjaci predviđaju da bi u tekućoj nedelji moglo biti predato više od milion i po prijava građana koji rade u restoranima, barovima, hotelima i obavljaju poslove koje je ugrozila pandemija virusa korona.

Trampova administracija pomerila je i datum za prijavu poreza sa 15. aprila na 15. jul, kako bi zaposleni i privrednici dobili dodatno vreme da prijave porez bez kamate ili kazni.


Ivana Janković