Tranzicioni tim Džozefa Bajdena je u utorak najavio nominaciju Pita Butidžidža za mesto ministra saobraćaja u administraciji novoizabranog američkog predsednika. Nakon Ričarda Grenela, kojeg je odlazeći predsednik Donald Tramp postavio na čelo svih američkih obaveštajnih agencija, Butidžidž će biti druga gej osoba koja će zauzimati visoku funkciju u nekoj administraciji. Upravo je veća raznolikost, koja će bolje odražavati karakter američke nacije, bila jedan od Bajdenovih ciljeva prilikom utvrđivanja sastava njegovog kabineta.

Iako relativno mlad (38), Butidžidž poseduje određeno političko iskustvo. Bio je gradonačelnik grada Saut Bend (South Bend) u saveznoj državi Indijani. Kao jedan od predstavnika nove političke generacije u okviru Demokratske partije, bio je kandidat za demokratsku nominaciju na ovogodišnjim predsedničkim izborima. Tada je ostao zapamćen po svojoj retorici, koja mnogo podseća na onu kojom se služio bivši predsednik Obama, po svom prijateljskom rivalstvu sa kandidatkinjom Ejmi Klobučar, kao i po nekim stavovima koje je delio sa progresivnom frakcijom svoje partije. Među njih spadaju širenje sastava Vrhovnog suda, ukidanje Elektorskog koledža i neka vrsta „Medikera za sve“ – predloga za reformu zdravstvenog sistema kojeg je popularizovao Berni Sanders. Stekao je vojno iskustvo svojim sedmomesečnim služenjem u Avganistanu, što je izazvalo spekulacije o njegovom izboru za sekretara odbrane.

Imajući u vidu centralnost pitanja klimatskih promena u Bajdenovom političkom programu, Departman za saobraćaj i onaj koji ga predvodi će igrati važnu ulogu u novoj administraciji. Predstavljaće sastavni deo procesa planiranja, obnove postojeće i izgradnje nove infrastrukture koja će biti prilagođena izazovima 21. veka, poput klimatskih promena.

Od svih kandidata na ovogodišnjim demokratskim prajmarisima, jedino su Kamala Haris i Pit Butidžidž izabrani za rad u Bajdenovoj administraciji. U njen sastav još uvek nije uključen ni jedan od progresivnih kandidata, iako se spekulisalo da bi Sanders mogao dobiti mesto ministra za rad, dok bi Elizabet Voren obavljala funkciju ministra za trgovinu. Rad u administraciji nekoga poput Butidžidža, koji ima predsedničke ambicije, komplikuje očekivanja o Kamali Haris kao prirodnom političkom nasledniku Bajdena.


Bojan Latinović