Jedna od bliskih saradnica Kamale Haris za vreme njenog mandata kao državne tužiteljke, primila je 34.900 američkih dolara na ime nagodbe, u zamenu za mirno povlačenje sa svog položaja, otkriva ugovor o poverljivosti podataka sastavljen 2011. između kancelarije tužiteljke i njene zamenice za administraciju Teri Karbau.

Ovaj dokument, objavljen pre nekoliko meseci u američkim medijima, sada dolazi u fokus, kako se privodi kraju proces odabira Bajdenove političke saputnice na novembarskim izborima. Dejli mejl navodi da je pored novca, Karbau od nadređene dobila i preporuku za dalje zaposlenje.

Treba napomenuti da je Harisova imala diskreciono pravo da zaposli ili otpusti bilo kog političkog nameštenika. Međutim, kontroverzu izaziva činjenica da je u godinama koje su usledile, državna tužiteljka (a od 2017. senatorka) zauzela oprečan stav po pitanju ugovora o poverljivosti podataka, zalažući se za zaustavljanje sporazuma koji „ućutkuju“ bilo koga.

Simptomatična je i svota novca koju je Karbau dobila – 34.900 dolara – što je samo 100 dolara manje od praga koji bi, po kalifornijskim zakonima, zahtevao kontrolu od strane finansijskih vlasti. Međutim, i u ovom slučaju nije učinjen nikakav zakonski prestup, navode eksperti. Stoga, pretpostavlja se da repopularizacija ove priče, koja dolazi u odsudnom trenutku, ima prevashodno politički karakter.

Pokušaji da se oslabi pozicija Kamale Haris datiraju odavno, imajući u vidu da je senatorka u javnosti jedna od favorita od samog početka tzv. vetting procesa. Primetno je da su približavanjem tog čuvenog, više puta odlaganog datuma u kom će Bajden objaviti ime kandidatkinje za potpredsednicu, lobisti ujedinili snage, što se ogleda u frekventnosti i intenzitetu napada na Harisovu.

Snagu pomenutih pokušaja ilustruje stav rukovodioca Bajdenovog tima za odabir kandidatkinja, Krisa Doda, koji je početkom prethodne nedelje izrazio sumnje u lojalnost Kamale Haris. Informacija je plasirana u javnost posredstvom anonimnog donatora demokrata, a iz kabineta Doda i Harisove, nije stigao nikakav komentar, niti demanti.

Demokratski donator za Politiko je kazao da se Dodova glavna opsesija ticala žestokih napada koje je Haris upućivala Bajdenu tokom debata, dok se i sama nalazila u trci za nominaciju Demokratske partije na predstojećim predsedničkim izborima. Prema njegovim rečima, glavni „selektor“ u Bajdenovom timu nije bio zadovoljan načinom na koji je senatorka odgovorila na njegove kritike, „bez griže savesti“.

Štaviše, sagovornik Politika tvrdi kako je „Dodova zabrinutost bila tolika“ da je upravo on u prvi plan istakao kongresmenku Karen Bejs, kao „odanog br. 2“. Bejs je u poslednje vreme došla u sam vrh za Bajdenovu nominaciju, što znatno smanjuje šanse nekima, poput Val Demings ili Tami Dakvort, a očigledno je, i Kamali Haris.

Nakon objavljivanja navodnih Dodovih stavova, saradnici senatorke Haris zatražili su da razgovaraju sa članovima selekcionog tima Džozefa Bajdena. Saradnike su predstavljali najviši izabrani zvaničnici Kalifornije, države koju Kamala Haris zastupa u Senatu, kao i lideri radnika i poslodavaca.

Inicijatori razgovora naglasili su da senatorka nije učestovala u organizaciji poziva, te da je njihov cilj bio da isprave netačnosti koje su se prethodne nedelje pripisivale njenom radu i postignućima. Ipak, značaj poziva treba posmatrati iz drugog ugla – kao način da se oslabi pozicija Bejsove, koja takođe dolazi iz Kalifornije.

Razgovor je rezultirao rečima podrške, koje je prema navodima učesnika, Kris Dod uputio Kamali Haris. Apostrofiran je senatorkin značaj, te njen visoki moralni kvaliteti i integritet.

Uporedo sa lobiranjima, nastavlja se i svojevrsna Tviter kampanja, koja ima posebnu težinu u okolnostima i dalje aktuelne pandemije.


Nikola Lukić