Guverner Njujorka Endrju Kuomo je u ponedeljak (3.5.2020) predstavio nacrt oporavka ekonomije ove savezne države dajući set kriterijuma regionima za otvaranje. Ponovio je da će cela država biti „zaključana“ do 15. maja, a da će otvaranje teći kroz četiri faze. Predviđeno je da prva faza traje 14 dana, a nakon evaluacije i konstatovanja pozitivnih indikatora prešlo bi se u narednu.

Kuomov plan konačno je ulio malo nade biznis sektoru, ali i stanovnicima koji su, kako navodi Njujork tajms, „umorni od zatvorenih prodavnica, zatvorenih barova i preplašenog društva oko njih“. Sam guverner Kuomo naveo je sledeće „Ovo nije održiva situacija. Zatvoriti sve, zatvoriti ekonomiju, zaključati sebe u kuću. Možete to učiniti na kratko, ali ne zauvek“, prenosi Njujork tajms.

Kuomova strategija za otvaranje detaljnije je predstavljena na sajtu guvernera Njujorka i nosi naziv Regionalne smernice za otvaranje države Njujork. U ovim smernicama se navode uslovi koje, prema preporuci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, regioni moraju ispuniti kako bi započeo proces njihovog otvaranja. Moraju proći kroz četrnaestodnevni pad broja hospitalizovanih i smrtnih slučajeva tokom trodnevnog proseka, a dodatno, regioni sa nekoliko slučajeva virusa korona ne mogu premašiti 15 novih slučajeva infekcije ili 5 novih smrtnih slučajeva tokom trodnevnog proseka.

Kako je i najavljeno, ekonomija će se otvarati po fazama. Tako će u prvoj fazi raditi građevina, lanac nabavke za proizvodnju i veleprodaju i odabrana maloprodaja. Za drugu fazu je predviđen rad sektora profesionalnih usluga, finansija i osiguranja, maloprodaja, administrativna podrška i poslovi oko nekretnina i najma. U trećoj fazi će početi sa radom restorani i hoteli, a u četvrtoj sektor zabave, rekreacije, umetnosti i obrazovanja.

Što se tiče poslovnih mera predostrožnosti zahteva se da se za svaki biznis, mali ili veliki, mora imati plan zaštite zaposlenih i potrošača kako bi se zaštitili od infekcije. Ta pravila podrazumevaju: rad po smenama u cilju smanjenja gustine zaposlenih na radnom mestu, obavezno nošenje maski, stroga pravila čistoće, sanitarnu zaštitu itd. Rukovođenje celim ovim procesom zahteva koordinisano delovanje regija u pogledu otvaranja navedenih ustanova pri čemu svaka regija mora imati sistem nadgledanja.

Naravno, otvaranje ne prolazi bez zabrinutosti. Svi strahuju od drugog talasa virusa i njegovog povratka „na velika vrata“. Bojazan je sasvim opravdana jer se upravo to dogodilo u Južnoj Koreji, Singapuru ili Hong Kongu. Ostaje nada da će takvi scenariji zaobići sve ostale države.


Jovan Rađević