Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Majk Pompeo (Mike Pompeo), izjavio je tokom svog obraćanja za Foks njuz (Fox News) kako smatra da Kina nedovoljnom transparentnošću u vezi sa virusom korona stavlja veliki izazov pred svetsku i američku ekonomiju. Pompeo je istakao da je Kina kriva za veliki broj umrlih i zaraženih širom sveta, a da odbijanjem da deli informacije u vezi sa virusom, pokazuje neprihvatanje odgovornosti za ono što se desilo. Pompeo je rekao da isto tako ni Svetska zdravstvena organizacija nije uspela da odgovori na pojavu pandemije u svetu.

Na pitanje da li će SAD kazniti Kinu zbog svega što se dešava, Pompeo je rekao da je uveren da će „Kinezi platiti za ono što su uradili“, ali da je sada važno da se Amerika fokusira na borbu sa virusom, očuvanje zdravlja i ponovno pokretanje ekonomije. Državni sekretar takođe je dodao da je svestan da svaki američki građanin zna da je virus došao iz Kine, tačnije Vuhana, kao i da je Kina ta koja nije želela da pruži informacije koje su tražene. Pompeo je istakao i to da je predsednik Amerike Donald Tramp razgovarao sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom(Xi Jinping) i ponudio mu pomoć u vidu slanja američkih stručnjaka, ali da je on to odbio.

U svom drugom obraćanju, Pompeo se osvrnuo na tvrdnju Džozefa Bajdena (Joseph Biden) kandidata za demokratsku nominaciju, koji je uputio kritiku Trampu i njegovoj administraciji zbog toga što nisu uspeli da pošalju američke stručnjake u Kinu kako bi istraživali korona virus. Prema Bajdenu, Trampova administracija nije bila dovoljno uporna u svojim pokušajima da ipak istraje u tome da američki stručnjaci odu u žarište pandemije.

Kao odgovor na Bajdenovu tvrdnju, Pompeo je podsetio na način na koji se prethodna administracija odnosila prema Kini. Prema njegovom mišljenju, pristup Obamine administracije čiji član je bio i Bajden, bio je isuviše blag. On je podsetio da je u tom periodu kineska vlada počela da militarizuje Južno kinesko more, kao i to da su u tom periodu potpisivani brojni trgovinski sporazumi koji su znatno više pogodovali Kini nego Americi.


Miljana Jovanović