Kampanja za izbore u Sjedinjenim Državama je naišla na nesvakidašnji problem – pandemiju korona virusa (COVID-19). Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila pandemiju i savetuje države da situaciju shvate ozbiljno. SAD su teško pogođene pandemijom – prema statistici sajta Worldometer zaražene su 1762 osobe, izlečena je 31 osoba, dok je 41 osoba preminula. Upravo su ovo momenti u kojima se pokazuju liderske sposobnosti predsednika i unosi pribranost u građane.

Povodom sve većeg problema sa virusom, Tramp se naciji obratio iz Ovalnog kabineta. Nakon ranijih izjava u kojima je korona virus nazvao malo jačim gripom, u svom novom obraćanju izjavio je da SAD ima posla sa pandemijom kojoj se mora ozbiljno pristupiti. Savetovao je sve da ostanu smireni i pribrani i da se pridržavaju saveta koje daju stručnjaci. On je nazvao ovu bolest „stranim virusom“ dok su neki od njegovih saradnika otišli toliko daleko da su tvrdili da je sve ovo demokratska prevara i da je prašina podignuta oko pandemije kako bi se onemogućila okupljanja Trampovih pristalica.

Naime, sadašnji predsednik je otkazao okupljanja u kojima je trebalo da učestvuje i da na njima drži govore – u Nevadi, Koloradu i, možda najvažniji, u Las Vegasu pred Republikanskom jevrejskom koalicijom. Posebno bolno je to što su upravo ovakva okupljanja Trampovo najjače oružje i što ih je do sada održao preko stotinu. Dotakao se i ekonomskih problema poručivši građanima da su problemi na tržištu kratkoročni i da nema razloga za zabrinutost jer će administracija uraditi sve što je u njenoj mogućnosti da spreči pogoršavanje situacije, pre svega među malim i srednjim preduzećima.

Ipak, Tramp ne uliva poverenje svim svojim građanima. Tokom svog govora je izneo i nekoliko netačnih ili neproverenih informacija – od toga da će virus nestati ili se sporo širiti na višim temperatura, za šta stručnjaci tvrde da nije dokazano, pa do toga da će prekookeanski promet robe biti značajno smanjen zbog odluka administracije, što je netačno jer se odluka na koju se Tramp oslanja odnosila samo na strane građane pojedinih država, ne na robu. Posebnu pažnju su privukli snimci predsednika pre i posle izlaganja gde on psuje, ali i gde se, kako mediji navode, ponaša kao da ni sam ne veruje u ono što priča.

Mnoge je više revoltiralo Trampovo uporno odbijanje da se testira čak i nakon informacije da je Bolsonarov saradnik, koji je bio predsednikov gost, pozitivan na testovima za korona virus. Drugi koji su prisustvovali susretu su se odlučili na izolaciju na sopstvenu inicijativu. Ovakvo ponašanje, po statistikama, ne bi trebalo mnogo da utiče na podršku Trampu među njegovim glasačima. Prema istraživanju Univerziteta Kvinipiak (Quinnipiac) republikanski glasači su u mnogo manjoj meri uplašeni od virusa i više su za nastavak normalnog života, nego što je to slučaj kod demokratskih glasača.

Ovakvo držanje Trampa za vreme krizne situacije neće iz njegovog tabora odvući glasače koji su mu odani, uprkos svim njegovim gafovima, ali definitivno neće privući one koji ne znaju kome da daju svoj glas 3. novembra. Trampov govor je bio propraćen sa previše negativnih komentara i kritika da bi ga javnost ignorisala i lako progutala. Ovakvu situaciju vrlo lako mogu iskoristiti demokratski protivnici koji su već objavili kakvi bi bili njihovi planovi za rešenje problema izazvanih virusom.


Aleksandar Bogićević