Senator iz Kentakija i jedan od retkih libertarijanaca među republikancima, Rend Pol (Rand Paul), prvi je senator koji je pozitivno testiran na virus korona. Pored njega su dva člana Predstavničkog doma, Mario Diaz Balart (Mario Diaz-Balart) i Ben MekAdams (Ben McAdams), još od ranije testirani pozitivno na virus koji trenutno okupira pažnju svetske javnosti.

Da je testiran poztivno, senator Pol je potvrdio preko tvitera i naveo da se „oseća dobro i da se nalazi u karantinu“, prenosi NBC. Rečeno je da nije imao nikakve simptome već da se testirao iz predostrožnosti. Pol je odlučio da se testira nakon što je 15. marta dobio informaciju da su se na događaju koji je organizovao najpoznatiji muzej u Kentakiju – The Speed art musem – kome je i sam prisustvovao, nalazile dve osobe koje su nedugo nakon toga bile pozitivne na virus korona, potvrđuje CNN.

Ova vest unela je nelagodu u Senat, sa obzirom da je potvrđeno da je Pol koristio teretanu kao i bazen obezbeđen za članove ovog doma američkog Kongresa. Nedugo nakon ovih vesti, dvojica senatora iz savezne države Jute, Mit Romni (Mit Romney) i Majk Li (Mike Lee) doneli su odluku da se stave u samoizolaciju s obzirom da su bili u neposrednom kontaktu sa obolelim. Za razliku od Lija, koji je rekao da se neće testirati, senator Romni će podleći testiranju iako se trenutno oseća dobro i nema nikakve simptome, izveštava CNN. To je razumljivo sa obzirom da Mit Romni sa svoje 73 godine spada u grupu ljudi najugroženijih od strane virusa korona.

Nije izostala ni reakcija Donalda Trampa (Donald Trump), koji je istkao da je razgovarao sa senatorom Polom i da je on „u dobrom raspoloženju“. Međutim, na informaciju da se Romni nalazi u samoizolaciji sarkastično je odgovorio: „Bože, velika šteta“, prenosi NBC. Jasno je da predsednik ne gaji simpatije prema Romniju nakon što je senator iz Jute bio jedini član Republikanske partije u Senatu koji je glasao za Trampov opoziv.

Sa obzirom na činjenicu da se pored Romnija i Lija, još dvojica senatora nalaze u samoizolaciji, Kori Gardner (Cory Gardner) i Rik Skot (Rick Scott), pitanje je kako će sve to uticati na donošenje odluka u Senatu. Naime, prilikom glasanja senatori moraju biti prisutni kako bi se njihov glas uvažio, što u ovoj situaciji neće biti moguće. Da stvar bude još komplikovanija američki Kongres u narednih nekoliko dana treba da usvoji zakon koji će obezbediti oko 3 biliona dolara pomoći naciji u borbi protiv virusa korona. Sa obzirom da je potrebno da se 60 senatora saglasi sa zakonom da bi se on usvojio, postavlja se pitanje da li je moguće u ovoj situaciji doći do dogovora između dve partije.

Jasno je da je virus korona postao tema broj jedan u američkoj javnosti, i na taj način bacio u drugi plan unutarstranačke izbore u okviru Demokratske partije. Mnoge savezne države su odložile izbore i kokuse za jun mesec, a neke za kraj aprila, uz nadu da će se stanje do tada normalizovati. Moguće je da će vest o oboljevanju javnih ličnosti konačno uticati na javnost u Sjedinjenim Državama da se ponaša u skladu sa kriznom situacijom. Do sada, to nije bio slučaj, a prizor sa plaža u Kaliforniji to i potvrđuje.


Vuk Mišković