Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg suspendovao je predsedničku kampanju istovremeno pružajući podršku svom donedavnom rivalu Džozefu Bajdenu .

„Pre tri meseca ušao sam u trku za predsednika kako bi se porazio Donald Tramp. Danas, iz istog razloga, odustajem od trke – kako bi se porazio Donalda Trampa“, izjavio je Blumberg.

Kako prenosi Politiko (Politico), Blumberg smatra da bi njegov ostanak u izbornoj trci ugrozio ovaj primarni cilj njegove kandidature.

Do sada su, pored Blumberga, od trke za demokratsku predsedničku nominaciju odustali i Ejmi Klobučar, Pit Butidžidž i Endru Jang.

Deo razloga Blumbergovog odustajanja zasigurno leži u stvaranju jedinstvenog fronta protiv Donalda Trampa. Međutim, čini se da je u ovom trenutku još značajniji motiv stvaranje jedinstvenog fronta protiv Bernija Sandersa na unutarstranačkim izborima Demokratske partije.

Njujorški milijarder je, sasvim sigurno, imao na umu i troškove koje bi mogao da ima u daljoj kampanji, a koji bi bili prilično iracionalni, imajući u vidu izuzetno male šanse za osvajanje nominacije.