Bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden, i senator iz Vermonta Berni Sanders imenovani su u sredu za kopredsedavajuće udruženih radnih grupa (joint task forces) oformljenih kako bi se ojačalo jedinstvo Demokratske partije uoči opštih izbora u novembru, prenosi Politico. Vest je usledila nakon prethodnog obećanja koje su njih dvojica dali prošlog meseca – kada je Sanders, tada već poraženi u predizbornoj trci za nominaciju Demokrata, podržao Bajdena, preostalog predsedničkog kandidata, da će ujediniti partiju. Ideja je da se osnuje radne grupe koje bi pomagale Bajdenovoj kampanji u šest ključnih oblasti: klimatskim promenama, reformi krivičnog pravosuđa, ekonomiji, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i imigraciji.

Članovi radnih grupa su eminentni demokratski lideri i eksperti za javne politike. Najistaknutiji član je svakako Aleksandrija Okasio-Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez), članica Predstavničkog doma iz Njujorka. Ona je jedna od najpoznatijih progresivnih kongresmenki unutar partije i tokom prajmarisa je pružala svesrdnu podršku Berniju Sandersu, da bi po njegovom napuštanju predsedničke trke ostala skeptična prema bezobalnom političkom programu Džozefa Bajdena. Njena podrška demokratskom predsedničkom kandidatu je bila minimalna i često je pritiskala Bajdena da zauzme progresivniji stav oko bitnih pitanja.

Aleksandrija Okasio-Kortes, koja je zagovornik zakonodavnog paketa Grin Nju Dil (Green New Deal), imenovana je u sredu za jednu od dvoje predsedavajućih radne grupe za klimatske promene. Pored nje, tu funkciju je zauzeo i Džon Keri (John Kerry), bivši državni sekretar u Obaminoj administraciji i dugogodišnji senator iz Masačusetsa, inače rani Bajdenov pristalica.

Osim Okasio-Kortes i Kerija, na čelu radnih grupa se nalaze ljudi poput Čiraga Bejnsa (Chiraag Bains), direktora pravnog odseka liberalnog think tank-a Demos; članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD kao što su Karen Bas (Karen Bass) i Lusil Rojbal-Aljar (Lucille Roybal-Allard) iz Kalifornije, Bobi Skot (Bobby Scott) iz Virdžinije, Pramila Džajapal (Pramila Jayapal) iz Vašingtona i Marsija Fadž (Marcia Fudge) iz Ohaja; Dr Heder Gautni (Heather Gautney), profesorka sociologije sa prethodnim radnim iskustvom u Senatu; Marilena Hinkapije (Marielena Hincapié), izvršna direktorka Nacionalnog centra za imigraciono pravo (National Immigration Law Center); bivši američki general i hirurg Vivek Marti (Vivek Murthy); i sindikalna aktivistkinja Sara Nelson, predsednica Udruženja stjuardesa (Association of Flight Attendants-CWA).

Uključivanje kongresmenke Okasio-Kortez i drugih istaknutih progresivaca u ovaj projekat kreiranja široko prihvatljive platforme će sigurno pomoći u ublažavanju zabrinutosti kod „levog krila“ demokrata da Bajden neće obratiti pažnju na njihove zahteve prilikom kreiranja svoje opšte izborne kampanje. Obrazovanje širokog i solidarnog fronta unutar Demokratske partije predstavlja jedini put ka dobijanju što veće podrške i ostvarivanju eventualne pobede nad Donaldom Trampom u novembru. Ostaje nam da vidimo sa kojim će predlozima demokrate izaći u narednom periodu i kako će odgovoriti na „zavadi pa vladaj“ strategiju republikanaca koju primenjuju kako bi naglasili razlike između već izrazito polarizovane Demokratske partije.


Ivan Životić