Prethodne dve nedelje bile su vrlo turbulentne za oba predsednička kandidata. Nakon Demokratske nacionalne konvencije, protekle nedelje je održana i Republikanska konvencija. Utisci se još nisu slegli, a prepucavanja, kritike i poruke ne prestaju da stižu.

Bivša prva dama SAD, Mišel Obama, nastavila je sa intenzivnim kritikama aktuelnog predsednika Donalda Trampa. Nakon njenog govora na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji gde je kritikovala celu Trampovu administraciju, u petak je nastavila sa kritikama. Politiku koja trenutno dolazi iz Bele kuće Mišel Obama nazvala je „sistemskim rasizmom“.

„U poslednjih nekoliko meseci puno sam razmišljala šta naša deca danas mogu videti u ovoj zemlji. Nedostatak empatije i puno podela u ovako teškim i kriznim vremenima“, zaključila je bivša prva dama SAD, prenosi Politico.

Nakon Mišelinog obraćanja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji predsednik Tramp je njen govor nazvao „veoma polarizujućim“. Dodavši nakon toga da ona nikad ne bi bila tu gde jeste da nije bilo Baraka Obame, kao i da su njen suprug i Trampov protivkandidat Džo Bajden dobro radili posao, on danas ne bi bio u Beloj kući.

„Vidite, ja sam u Beloj kući. Da su dobro obavljali svoj posao tada verovatno ja ovde sad ne bih bio, već bih gradio zgrade i dobro se provodio“, rekao je Tramp novinarima prenosi Deadline.

Tramp je već nekoliko puta tvrdio da ako demokratski kandidat Džo Bajden bude u novembru izabran za predsednika to neće značiti samo povećavanje nemira na ulicama američkih gradova, već da u tom slučaju „niko neće biti siguran u Bajdenovoj Americi“, prenosi Politico.

Poznato je da je rasizam jedan od najvećih problema u SAD. Protesti širom Amerike počeli su ubistvom Džordža Flojda još u maju mesecu ove godine, a lavinu novih protesta pokrenulo je ubistvo Džejkoba Blejka u američkom gradu Kenoši (Viskonsin). Nakon ubistva na ulicama ovog grada gotovo svakodnevno se dešavaju nemiri i protesti protiv policijske brutalnosti koji su se u jednom trenutku pretvorili u nasilne i naneli mnogo štete. Predsednik Donald Tramp je tokom prošle nedelje upozorio da će savezni agenti biti poslati u Kenošu, prenosi BBC.

Bajden je u sredu video pozivom pozvao na zaustavljanje policijske rasističke brutalnosti, a u četvrtak kandidat iz redova demokrata optužio je Trampa da u ovoj situaciji on samo dodatno „doliva ulje na vatru“. Demokrate su, među svim kritikama aktuelne administracije, složne da je pravdu neophodno zadovoljiti ali da nasilje nije rešenje. Kamala Haris, demokratska kandidatkinja za potpredsednicu rekla je da bi „policajac koji je pucao u Blejka trebalo da bude optužen za zločin“.

Izgleda da će u poslednja dva meseca izborne trke Amerika ući podeljenija neko ikada pre. Protesti koji dele Amerikance za „crne i bele“ ne jenjavaju, a da stvar bude još gora, pandemija virusa korona je na samom početku drugog talasa. Bajden je, sem u kritikama Donalda Trampa, i dalje vrlo nejasan i nedorečen u svojim vizijama. Videćemo kome će Amerikanci u ovim kriznim vremenima poveriti, 55. po redu, predsednički mandat.


Minja Rogan