Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pojavio se u subotu u Valdosti na skupu podrške republikanskim kandidatima za senatorsko mesto savezne države Džordžije.

On je održao govor u kome se osvrnuo na predsedničke izbore koje je — prema predviđanjima gotovo svih značajnih medija — izgubio od Džoa Bajdena. Međutim, Tramp je na početku odmah istakao: „Znate, osvojili smo Džordžiju… I osvojili smo Floridu. I pobedili smo na dosta mesta.“ (Bajden je porglašen za pobednika i posle ponovnog prebrojavanja glasova u Džordžiji.) On je saopštio da niko nije izgubio izbore ko je osvojio Floridu i Ohajo, a upravo su ove dve države bile crvene nakon ovih izbora.

Tramp je za navodnu izbornu krađu okrivio najviše nelegalne glasove koji su pristigli poštom. „Sramota je to što 2020. godine niti jedna (savezna) država u Americi ne čini ništa kako bi potvrdila da su oni koji glasaju poštom kvalifikovani i legalno upisani birači“, istakao je on.

Republikanci Kemp i Rafensperger „ne rade u korist“ Trampa

Tramp je iskoristio priliku da napadne guvernera Džordžije i republikanca Brajana Kempa. „Morate se pobrinuti da vaš guverner (Kemp) postane mnogo tvrđi nego što je bio“, istakao je odlazeći predsednik SAD. Kada je publika skandirala „Zaustavite krađu“, Tramp je odgovorio da bi to Kemp mogao „vrlo lako da zaustavi, kad bi znao šta prokleto radi“. Po Trampovim navodima i republikanski državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger i guverner Kemp se plaše Stejsi Abrams (demokratskog političara iz ove države koja je poražena upravo od Kempa na izborima za guvernera pre dve godine) te su zato potpali pod njen uticaj i ništa nisu uradili povodom navodne krađe.

Rafensperger je u sredu rekao da „nisu pronađeni dokazi o široko rasprostanjenoj prevari“ koje nudi predsednik Tramp, prenosi Bibisi. Ovaj portal navodi tvrdnju Vašington posta da je predsednik SAD u subotu ujutru nazvao Kempa kako bi zatražio od njega proveru potpisa na glasačkim listićima, ali da je guverner — koji nema ovlašćenja da tako nešto uradi — odbio Trampove zahteve.

Potom je Tramp na tviteru napisao da bi lako i brzo osvojio Džordžiju ako „Brajan Kemp ili državni sekretar (Rafensperger) odobre jednostavnu proveru potpisa“. On je upitao takozvane „republikance“ zašto odbijaju to da urade, pa je zaključio da, ako osvoji ovu državu, sve će doći na svoje mesto.

Kemp je na istoj društvenoj mreži odgovorio da je „tri puta javno pozivao na reviziju potpisa (20. 11, 24. 11. i 3. 12)“ kako bi vratio poverenje u „izborni proces i osigurao da se u Džordžiji broje samo legalni glasovi“.

Senatorska trka u Džordžiji

U Džordžiji se i dalje vodi politička trka jer će petog januara biti drugi krug glasanja za oba senatorska mesta koja su dosada pripadala Republikanskoj stranci. U prvom krugu branilac funkcije Dejvid Perdju (70) je osvojio 49,7 odsto glasova, za 1,8 više od Džona Osofa (33), istraživačkog filmskog novinara.

S druge strane, nakon što je republikanac Džoni Ajzakson odstupio od svog senatorskog života, nasledila ga je Keli Lefler (50) koja je izgubila u prvome krugu od demokrate Rafaela Vornoka (51), baptističkoga svešetnika, za sedam odsto glasova.

Republikanci trenutno, bez ova dva mesta, imaju 50 (od 100) mesta u Senatu SAD, što znači da im samo jedno mesto fali za većinu. U slučaju da izgube oba, da stanje u gornjem domu bude 50 : 50, demokrate će ipak imati prednost jer će potpredsednik imati prava glasa kada ako je taj dom izjednačen.

Ova bitka je veoma važna za „veliku staru stranku“ jer demokrate kontrolišu Predstavnički dom, preuzele su i (pot)predsedničko mesto, tako da jedino za Senat imaju šanse.


Luka Totaj