Od izbora u Sjedinjenim Američkim Državama prošlo je malo manje od nedelju dana, međutim situacija se ne stišava. Gotovo svi mediji, kako u Sjedinjenim Državama tako i u ostatku sveta, preneli su vest da je Džozef Bajden (Joseph Biden) postao 46. predsednik SAD. Sa druge strane, aktuelni predsednik Donald Tramp (Donald Trump) još uvek nije priznao poraz i čini se da ni ne planira sa obzirom na najave da će se o rezultatima izbora raspravljati na sudu. Ovakav odgovor republikanskog kandidata na neupeh na izborima uzdrmao je američku javnost i gotovo nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Povodom ovih dešavanja u nedelju se javnosti obratio i Mit Romni (Mitt Romney), član Republikanske partije i senator iz savezne države Jute. Romni je poznat kao jedan od najvećih Trampovih kritičara unutar Republikanske partije. Bio je jedini republikanac koji je u Senatu glasao za opoziv predsednika početkom ove godine, a uz to se i krajem oktobra pojavila vest da Romni na predsedničkim izborima nije glasao za aktuelnog predsednika, što je i on sam potvrdio.

Gostujući na CNN-u u emisiji „Stanje Nacije“ (State of the Union) kod novinara Džejka Tapera (Jake Tapper) Romni, koji je u subotu uveče čestitao izabranom predsedniku Džozefu Bajdenu i izabranoj potpredsednici Kamali Haris (Kamala Harris) na pobedi rekavši da su oni „ljudi dobre volje i zadivljujućeg karaktera“, izjavio je da ne smatra da je došlo do krađe izbora od strane demokrata i pozvao naciju da „podrži novoizabranog predsednika“. Istovremeno dodao je da aktuelni predsednik imao pravo da zahteva prebrojavanje glasova i pozove na istragu izbornih neregularnosti, te da time ne bi izašao van okvira izbornog procesa.

Na predsedničkim izborima 2012. godine Mit Romni je bio kandidat Republikanske partije. Međutim, izgubio je od Baraka Obame (Barack Obama) koji je tako osvojio reizbor. Nakon poraza Romni je čestitao Obami rečima da se on i njegova supruga En Romni (Ann Romney) „pridružuju ostatku države u molitvama za njega i za čitavu Naciju“. Upitan da li je moguće očekivati sličan govor i od aktuelnog predsednika, Romni je odgovorio odrično jer smatra da nije moguće Trampa porediti sa prethodnim predsedničkim kandidatima jer on nije kao oni.

Pored toga, Romni je izjavio da se nada saradnji između republikanaca i novog predsednika u vezi sa važnim pitanjima poput ekonomije, školstva, zdravstva i očuvanja životne sredine.


Vuk Mišković