Republikanski senator iz Jute, Mit Romni je obavio svoju građansku dužnost i glasao na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Izvori bliski Romniju tvrde da je glasao protiv predstavnika njegove partije i trenutnog predsednika SAD, Donalda Trampa.

Podsetimo, senator Romni je bio jedini političar iz Republikanske partije koji je glasao za opoziv (impeachment) predsednika Trampa u februaru ove godine i na taj način pojačao legitimitet ovom postupku jer su podržale obe stranke (bipartisan motion). Kao nekadašnji predsednički kandidat republikanaca na izborima 2012. godine i guverner Masačusetsa do 2007. godine, predstavlja glavnu opoziciju predsedniku Trampu unutar partije. Takođe, na prethodnim predsedničkim izborima je senator iz Jute bio oštar kritičar Donalda Trampa i u istom maniru je nastavio i tokom ovogodišnje kampanje.

Premda su u Demokratskoj partiji izraženije partijske podele i značajno utiču na ostvarivanje kohezije i jedinstvenog delovanja u političkom životu, slučaj senatora Romnija, iako izolovan, dokazuje da ni kod republikanaca u pogledu potpune kohezije „ne cvetaju ruže“. Predsednički i izbori za Kongres 3. novembra će predstavljati svojevrsnu prekretnicu u savremenoj američkoj politici. Američko društvo po svim parametrima nikad nije bilo više podeljeno i polarizovano kao danas i predizborna kampanja se svakim danom sve više zahuktava i ovakvi postupci istaknutih političara samo produbljuju socijalne rascepe. Ostaje nam samo da budno pratimo događaje „preko bare“ u naredne dve nedelje u iščekivanju rezultata glavnog političkog događaja ove godine.


Ivan Životić