Predsedavajući Komiteta za obaveštajnu službu Predstavničkog doma SAD, Adam Šif (Adam Schiff), u nedelju je najavio svedočenje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost, Džona Boltona (John Bolton), pred ovim telom. Njegovo svedočenje, kako navodi Šif, može pokrenuti novu “rundu” procesa impičmenta.

U knjizi pod nazivom “Soba u kojoj se sve dogodilo”, Bolton je izneo ozbiljne optužbe protiv svog nekadašnjeg šefa, Donalda Trampa, a objavljivanje ove knjige izazvalo je burne reakcije javnosti i postalo predmet sudskog spora između Trampove administracije i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost. Prema odluci suda donetoj u subotu, ipak će doći do objavljivanja Boltonovih memoara, a u obrazloženju odluke sudija Rojs Lambert (Royce Lamberth) navodi da je “sa stotinama hiljada kopija širom sveta šteta već učinjena”. Međutim, s obzirom na zahtev Ministarstva pravde, Bolton možda neće moći da računa na dva miliona dolara od izdavača, a dodatni problem za njega predstavlja činjenica da je knjiga štampana pre dobijanja potvrde Ministarstva o završenoj proveri poverljivih informacija. “Bolton se kockao sa nacionalnom bezbednošću Sjedinjenih Država”, poručio je sudija Lambert.

Govoreći za NBC News, Šif je rekao da lično nije pročitao Boltonovu knjigu, ali da će Komitet u narednim danima organizovati njegovo svedočenje. “Ne mislim da treba da čekamo (do novembra), ako zaključimo da postoje važne stvari koje je potrebno saopštiti javnosti”, izjavio je. Šif je ponovo podsetio na deo u knjizi u kome Bolton navodi da je Tramp, razgovaravši sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, podržao izgradnju koncentracionih logora za masovno zatvaranje ujgurskih muslimana. Prema navodima prevodioca koji je bio prisutan, Tramp je izgradnju koncentracionih logora okarakterisao kao “pravu stvar koju treba uraditi”. “Upravo to je razlog zašto želimo da saznamo šta je rekao Putinu kada su bili nasamo u prostoriji”, dodao je Šif. “Razotkrivanje predsednikovih poteza je najbolji način da se ova zemlja zaštiti.”

Šif i Bolton su tokom prethodnih meseci samo indirektno razmenjivali poruke. Kada su delovi Boltonovih memoara krenuli da se pojavljuju, Šif je na svom tviter nalogu napisao: “Boltonovo osoblje je bilo pozvano da pred Predstavničkim domom svedoči o Trampovim zloupotrebama i oni su to učinili. Imali su puno toga da izgube i pokazali su istinsku hrabrost. Kada je Bolton pozvan, odbio je i zapretio da će podneti tužbu ukoliko bude pozvan na sud. Umesto toga, sačuvao je to za knjigu. Bolton možda jeste pisac, ali nije patriota”.

Povodom iznetih optužbi, na svom tviter nalogu oglasio se i Trampov rival na ovogodišnjim predsedničkim izborima, demokratski kandidat Džo Bajden, napisavši da je, ukoliko su Boltonove optužbe istinite, “prekršena sveta dužnost koju Donald Tramp ima prema američkom narodu, da štiti američke interese i čuva naše vrednosti”.

Prema najavama Adama Šifa, Komitet za obaveštajnu službu delovaće u što kraćem roku, a ukoliko do njega zaista dođe, svedočenje Džona Boltona pred Komitetom moglo bi biti važno oružje u rukama demokrata pred predsedničke izbore u novembru.


Ivana Milićević