Da je Petar Grašo Amerikanac, sigurno je da bi gotovo svaki američki političar, strateg, novinar, analitičar, ali i obični Amerikanac svake četvrte godine prvog utorka posle prvog ponedljka u novembru molio Boga da mu da „da bude jak, da mu prođe utorak“. Ipak, iako im ova pesma nije poznata, sigurno je da veliki broj ljudi širom Amerike sa nestrpljenjem iščekuje šta će se desiti večeras i u danima koji slede. Kampanja je trajala dugo, teško je reći kada je počela (i da li se uopšte ikada i završila) i danas je dan kada ćemo videti čije su poruke doprle do više ljudi, čije su reklame bile efektivnije, čiji su skupovi bolje mobilisali birače i, što je najvažnije, koga žele da vide kako 20. januara polaže zakletvu i useljava se u Belu kuću. Kao što ste verovatno već videli, sajt americki-izbori.rs će se potruditi da, sa početkom od 15 časova, pravovremeno donese najnovije informacije o tome šta se dešava u pisanoj formi, a potom od 19 časova i da vas informiše kroz specijalnu emisiju o američkim izborima, koja će trajati do posle ponoći. Kako bi bolje znali na šta da obratite pažnju, trebalo bi videti gde trka trenutno stoji, šta je kome potrebno za pobedu i kada bismo mogli da znamo rezultate.

Kako trka trenutno stoji?

Prema poslednjim podacima koje daje sajt RealClearPolitics koji se bavi prikupljanjem različitih predizbornih istraživanja, prednost trenutno ima bivši potpredsednik Džo Bajden i prema njihovoj trenutnoj mapi on bi trebalo da osvoji 319 elektorskih glasova dok bi Donald Tramp trebalo da osvoji tačno 100 manje. Međutim, trka je neizvesnija nego što bi se po ovoj mapi reklo.

(izvor: RealClearPolitics, printscreen)

Na ovoj mapi najvažnije države su: Arizona, Teksas, Nevada, Džordžija, Florida, Severna Karolina, Pensilvanija, Ohajo, Mičigen, Viskonsin, Minesota i Ajova. Kao što možemo da vidimo, aktuelni predsednik Tramp ima vođstvo u Teksasu, Džordžiji, Severnoj Karolini, Ohaju i Ajovi dok u ostalima vođstvo ima Džo Bajden. Vođstva u svim ovim državama uglavnom nisu velika i nalaze se u okviru margine greške tako da bi trka trebalo da bude otvorena i neizvesna bez obzira što deluje da Bajden ima udobno vođstvo. Uostalom, trka je bila neizvesna i 2016. iako je Donald Tramp pobedio sa više od 70 elektorskih glasova razlike.

Na koje države treba posebno obratiti pažnju? Čuveni američki novinar i nekadašnji moderator emisije Meet The Press Tim Rasert rekao je jednom, tokom izborne noći 2000. da se „sve svodi na Floridu, Floridu, Floridu“. Svakako će ova država biti jedna od onih čije ćemo rezultate željno iščekivati. Međutim, ove godine ne svodi se naravno sve samo na Floridu, iako će ona opet biti od velike važnosti. Države na koje definitivno treba obratiti pažnju biće i Pensilvanija i Severna Karolina pre svih, a svakako i ostale prethodno navedene.

Da bi pobedio, Tramp mora da pobedi u svim državama u kojima trenutno vodi (u nekima vrlo tesno) i mora da preokrene još nekoliko država. Pre svih, to su Florida i Arizona. U te dve države trenutno vodi bivši potpredsednik Džo Bajden, ali je to vođstvo izuzetno malo i u proseku je oko 1%. Situacija sa Floridom je kao i uvek neizvesna, dok je Arizona dugogodišnja „crvena“ država, ali u poslednjim decenijama beleži izuzetno brz rast stanovništva tako da bi mogla da prvi put glasa za demokratu još od 1996. Ako to osvoji, uz 219 elektorskih glasova koje ima na mapi, Tramp će imati 260 i za pobedu bi mu falilo još 10. Tih 10 bi tražio u nekoj od država takozvanog „plavog zida“ koji predstavljaju Pensilvanija (20 elektorskih glasova), Mičigen (16), Viskonsin (10) i Minesota (10). Te države su  nekoliko decenija podržavale demokratske kandidate, a 2016. trke su bile jako tesne i demokrate su uspele da pobede samo u Minesoti, dok je Tramp tesnim pobedama u preostale tri praktično dobio izbore. Velika neizvesnost se očekuje i ove godine, naročito u Pensilvaniji, u kojoj ankete trenutno pokazuju da je razlika najmanja.

Sa druge strane, Bajdenu je potrebno da pobedi u svim državama u kojima je pobedila Hilari Klinton 2016. uz povraćaj celokupnog „plavog zida“. U tim državama ima prednost u odnosu na Donalda Trampa. Ukoliko bi uspeo da pobedi samo još u te 3 države, postao bi prvi kandidat koji je pobedio izbore bez da pobedi u Ohaju ili na Floridi još od Džona Kenedija 1960. Ipak, istraživanja pokazuju da Bajden ima malu prednost i na Floridi koja bi mogla da ga odvede u Belu kuću i u slučaju da izgubi neku od država „plavog zida“, a zaostatak bi mogla da nadoknadi i Arizona u kojoj takođe ima neveliku prednost. Pored njih tu su i Džordžija i Severna Karolina gde ankete daju malu prednost Trampu.

Sve u svemu, deluje da Bajden ima prostora i za to da ispusti neke od država gde trenutno vodi što mu daje ulogu blagog favorita. Takođe, kolebljive države su jako zanimljivo geografski raspoređene. One koje Tramp mora da dobije – Arizona, Florida, Džordžija i Severna Karolina – nalaze se u južnom delu SAD, dok se one koje Bajden mora da dobije – Pensilvanija, Mičigen, Viskonsin i Minesota – nalaze na severu.

Kada da očekujemo rezultate?

Drugo važno pitanje je kada da očekujemo rezultate. Sajt FiveThirtyEight dao je detaljno vremena kada se biračka mesta zatvaraju, koje trke su najvažnije i kada treba očekivati rezultate. Što se tiče onih najvažnijih, u 7 sati po vremenu na istočnoj obali SAD (1 sat posle ponoći u Srbiji), birališta se zatvaraju u Džordžiji i većem delu Floride, a pola sata kasnije se birališta zatvaraju i u Ohaju i Severnoj Karolini. U 2 posle ponoći zatvaraju se birališta i u Pensilvaniji i većem delu Mičigena i Teksasa, a u 3 u Arizoni, Viskonsinu i Minesoti. Zbog poštanskog i ranog glasanja brojanje glasova može potrajati danima, ali bi velika većina trebalo da bude ubrzo poznata pošto će većina navedenih država prebrojati rane i poštanske glasove pre i tokom dana izbora tako da bi najveći deo rezultata trebalo da znamo ubrzo, ali za potpune rezultate će trebati vremena. Ovo se pogotovo odnosi na Pensilvaniju, Mičigen, Viskonsin i Minesotu u kojima je već najavljeno da bi brojanje svih glasova moglo da potraje nekoliko dana. Međutim, ukoliko se desi da Bajden pobedi u nekoj od južnih država ili Ohaju, to bi moglo da znači da ima veliku šansu da na kraju trijumfuje i da imamo rezultate tokom same izborne noći.

Kao što možemo da vidimo, čeka nas uzbudljiva noć, a možda i naredni dani. Za sve najnovije vesti, analize i komentare pratite naš sajt i naše naloge na društvenim mrežama, a mi ćemo se potruditi da sve što je važno objavimo u najkraćem mogućem vremenskom roku.


Nikola Milinković