Nakon odluke predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena da uvede sankcije Rusiji i protera 10 ruskih diplomata zbog mešanja u američke izbore, Moskva donosi recipročne mere. Kako je saopštio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Rusija će zatražiti od 10 američkih diplomata da napuste zemlju. Takođe, rekao je da će Moskva staviti osam američkih zvaničnika na listu za sankcije i da će okončati akivnosti američkih fondacija i nevladinih organizacija u Rusiji za koje veruju da se mešaju u rusku unutrašnju politiku. Lavrov je naveo i da Rusija takođe razmatra moguće ,,bolne“ mere za američke kompanije koje posluju u Rusiji.

U četvrtak je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena objavila odluku o proterivanju 10 ruskih diplomata i uvođenju sankcija protiv desetina pojedinaca i kompanija zbog navodnog mešanja Moskve u američke predsedničke izbore prošle godine i hakerskih napada na federalne agencije.

Međutim, nakon uvođenja sankcija Rusiji, Bajden je pozvao na deeskalaciju tenzija i rekao da je ključno da Bela kuća i Kremlj drže kanale komunikacije otvorenim i predložio da se sastane sa Putinom na samitu u nekoj trećoj zemlji. S druge strane, američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je ,,cilj ovih akcija da Rusija odgovara za svoje bezobzirne akcije“, te da će SAD delovati ,,odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima“, ali da će ujedno tražiti i prilike za saradnju sa Rusijom gde je to moguće.

Bela kuća u svom saopštenju navodi i da administracija predsednika Bajdena odgovara na izveštaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Avganistanu. ,,Sigurnost i dobrobit američkog vojnog osoblja, kao i naših saveznika i partnera, apsolutni je prioritet Sjedinjenih Država“, ističe se u saopštenju.

Nešto pre zvaničnog odgovora Moskve, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da bi ,,Vašington trebalo da shvati da će neko morati da plati cenu degradacije bilateralnih odnosa“, dodajući da će „za to u potpunosti biti odgovorne Sjedinjene Države“.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov ocenio je američke sankcije kao neprihvatljive. ,,Putin je više puta rekao da smo spremni na dijalog isto koliko i američka strana. U tom smislu je verovatno pozitivno što se gledišta dvojice šefova države poklapaju“, rekao je Peskov, dodajući da se ,,njihova gledišta definitivno ne podudaraju kada je reč o stavaranju međusobno korisnih odnosa i uzimanja u obzir međusobnih interesa.“

Tenzije u odnosima između Moske i Vašingtona dostigli su kritičnu tačku prošlog meseca kada je Bajden Putina nazvao ,,ubicom“, dodajući da će Putin ,,platiti“ zbog mešanja u prošlogodišnje američke izbore. Tada je Moskva pozvala svog ambasadora u Vašingtonu na konsultacije.


Ivana Janković