Jedan od ključnih momenata tokom jedanaeste demokratske debate svakako je bio taj u kom su i Džo Bajden i Berni Sanders rekli da će njihov potpredsednički kandidat biti žena. Bajden je rekao da će to sigurno biti žena, dok je Sanders rekao da će to po svemu sudeći biti žena, ali da želi da to pre svega biti neko ko zastupa dovoljno progresivne vrednosti. Svakako, ovo se može tumačiti kao jasan signal da će Sjedinjene Države, ukoliko neko od ove dvojice pobedi Trampa u novembru, po prvi put u svojoj istoriji imati potpredsednicu! Do sada su bila dva pokušaja glavnih partija za tako nešto: prvi put 1984. kada je demokrata Volter Mondejl nominovao tadašnju članicu Predstavničkog doma iz Njujorka, Džeraldinu Feraro, kao potpredsedničku kandidatkinju i drugi put 2008. kada je republikanac Džon Mekejn nominovao guvernerku Aljaske, Saru Pejlin. Obe ove kandidature su bile neuspešne, kao i svima dobro poznata kandidatura Hilari Klinton 2016. kao prve predsedničke kandidatkinje ispred jedne od dve glavne partije.

Zbog čega je ovaj potez toliko važan?

Od inauguracije predsednika Trampa, praćene masovnim protestima žena, do izbora za Kongres 2018. godine, kada su demokrate povratile Predstavnički dom uz rekordan broj ženskih kandidata, čini se da među ženama postoji sve veća tendencija glasanja za Demokratsku partiju. Trampova popularnost značajno je manja među ženama nego muškarcima (38% naspram 57%) tako da demokrate definitivno žele da još dodatno ojačaju žene kao svoju bazu. Takođe, ovo može biti naročito važno za Bajdena koji, nakon pobeda koje ostvaruje u zadnjih nekoliko nedelja, sada pokušava da ujedini partiju i da pridobije Sandersove progresivnije glasače. Pored skretanja ulevo po nekim pitanjima, nominovanje ženskog potpredsedničkog kandidata bilo bi još jedan znak obraćanja pažnje na progresivniji deo partije i sve češće pritužbe da je to i dalje partija belih muškaraca iako se obraćaju demografski izuzetno raznovrsnom biračkom telu. U daljem tekstu ću se primarno baviti Bajdenom s obzirom na njegovu trenutno značajnu prednost u odnosu na Sandersa

Ko su potencijalne kandidatkinje?

Prema jednoj anketi rađenoj u februaru gde je postavljeno pitanje najboljeg potpredsedničkog kandidata, 20% ispitanika smatralo je Kamalu Haris najpogodnijom, zatim Endrua Janga (18%), Hilari Klinton sa 16% itd. Od sredine februara veliki broj kandidata povukao se trke i većina njih je podržala bivšeg potpredsednika, a vrlo verovatno da je u zamenu za podršku Bajden nekome (odnosno nekoj) od njih obećao mesto running mate-a. Pa ipak, ne mora da znači da će Kamala Haris ili Ejmi Klobučar sigurno biti kandidatkinje za potpredsedničko mesto. Pogledajmo ko su potencijalne kandidatkinje za najvažniju utešnu nagradu unutarstranačkih izbora.

Kamala Haris (Kamala Harris) – senatorka iz Kalifornije već duže vremena figurira kao potencijalna kandidatkinja za ovo mesto, a nedavno je i podržala Džoa Bajdena. Prednost joj je što pripada političkom centru i što ima afroameričko i indijsko poreklo pa bi mogla da dodatno da ojača Bajdenovu podršku među rasnim manjinama. Međutim, pitanje je koliko bi zaista glasača mogla da donese Bajdenu s obzirom da je njena podrška, nakon jednog okršaja sa Talsi Gabard u drugoj debati, počela naglo da opada i u trenutku njenog povlačenja je bila vrlo niska.

Ejmi Klobučar (Amy Klobučar) – senatorka iz Minesote je još jedna iz reda onih koji su početkom marta podržali Džoa Bajdena. Njena najveća prednost je što je sa Srednjeg zapada (engl. Midwest) koji je region koji demokrate nameravaju da povrate. Tramp je 2016. bio blizu pobede u Minesoti, a u susednom Viskonsinu je odneo tesnu pobedu pa bi nominovanje Ejmi Klobučar, koja uživa veliku popularnost u svojoj matičnoj državi, moglo da donese važne glasove iz tog regiona. Ipak, ostaje pitanje njene popularnosti među Latinoamerikancima i Azijatima među kojima nije imala velikog uspeha.

Elizabet Voren (Elizabeth Warren) – senatorka iz Masačusetsa još nije pružila zvaničnu podršku nijednom kandidatu, ali se tokom kampanje pokazala kao neko ko zna da debatuje i da objasni svoje politike. Takođe, Bajdenu bi mogla da koristi da privuče progresivne glasače koji podržavaju Sandersa. S druge strane, Voren nije baš u cvetu mladosti (70 godina), kao ni Bajden, a i pitanje je kakvu bi to poruku poslalo mlađim glasačima koji se smatraju liberalnijim i naklonjenijim demokratama. Takođe, Voren dolazi iz jednog tradicionalno liberalnog regiona tako da ne bi mogla da donese veliki broj novih elektorskih glasova. Pored svega toga, bez obzira na dobra izdanja u debatama nije dobijala veliku podršku glasača što postavlja pitanje da li njene poruke uopšte stižu do birača.

Stejsi Abrams (Stacez Abrams) – bivša liderka demokrata u Predstavničkom domu Džordžije koja je 2018. vodila neuspešnu kampanju za guvernera ove savezne države. Ona je sama izrazila želju da jednog dana bude predsednica, a da nema ništa protiv da u međuvremenu bude i potpredsednica. Nije nikog zvanično podržala u trci, a ukoliko bi bila kandidatkinja za potpredsednika, mogla bi da cementira podršku među Afroamerikancima koju Bajden ima i tako mu eventualno donese i neku republikansku državu sa velikom afroameričkom populacijom.

Sali Jejts (Sallz Yates) – bivša v. d. glavne državne pravobraniteljke SAD koja je postala popularna među demokratama nakon što ju je Tramp otpustio zbog toga što je odbila da brani Trampovu uredbu kojom je zabranjen dolazak izbeglica iz određenih muslimanskih zemalja. Poput Stejsi Abrams, i Jejts je iz Džordžije i sam Džo Bajden ju je spominjao kao jednu od mogućih kandidatkinja koje bi voleo da vidi na zajedno sa njim na glasačkom listiću.

Ostala imena koja se dovode u potencijalnu vezu sa demokratskom nominacijom za potpredsedničko mesto jesu guvernerka Mičigena Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer) koja je nedavno i podržala Bajdena, a i dolazi iz jedne od država koja je glasala za Trampa 2016. pored nje, valja spomenuti i senatorku Ketrin Kortez Masto (Catherine Cortez Masto) iz Nevade i članicu Predstavničkog doma sa Floride Val Demings.

Bajden je obećao da će njegov predsednički kabinet „izgledati kao Amerika“ što bi značilo da možemo očekivati veliki broj žena i pripadnika rasnih manjina. Prvi korak na tom putu će očigledno biti nominovanje žene kao kandidata za potpredsedničko mesto i, s obzirom na sve veću prednost u delegatima i anketama koju Bajden uživa u ovom trenutku, moguće je da će najveća neizvesnost u narednom periodu biti oko toga ko će biti potpredsednička kandidatkinja.


Nikola Milinković