Od kako je postalo izvesno da bivši potpredsednik Džo Bajden uskoro postaje aktuelni predsednik SAD, glasine o tome ko će čititi njegov kabinet ali i celokupnu administraciju ne prestaju. Jedno je sigurno – Kamala Haris i Džo Bajden rame uz rame do januara sledeće godine moraju da osmisle koga žele da vide u svojim kabinetima ali i da izaberu novo osoblje Bele kuće. Haris i Bajden već neko vreme su na „slatkim mukama“ i biraju najbliže članove svojih budućih kabineta.

Kako stvari za sad stoje novoizabrani predsednik se odlučuje za iskustvo i stručnost. Bajden u odabiru najužih članova svog kabineta daje prednost kvalifikovanim stručnjacima, dok se trudi da izbegava imena koja se vezuju za bilo kakav negativan konstekst. Bajden, za skoro pet decenija provedenih u američkoj politici stekao je veliko poverenje u američku birokratiju.

Ono što je jako interesantno i što je vrlo moguće, kada je u pitanju Bajdenov kabinet, je da možemo očekivati i neka već poznata, stara lica. Naime, Bajden će se u svom prvom mandatu okružiti dugogodišnjim pomoćnicima i veteranima Obamine administracije, sa kojima je već dugo, godinama u nazad radio, prenosi The Economic Times.

Za državnog sekretara novoizabrani predsednik je izabrao Entonija Blinkena, svog dugogodišnjeg kolegu koji je za njega radio dok je Bajden još bio senator. Izbor za savetnika za nacionalnu bezbednost je Džek Salivan, koji je bio zamenik te funkcije u administraciji Baraka Obame. Dženet Jelen, bivša predsedavajuća federalnih rezervi ali i predsedavajuća Saveta Bele kuće u administraciji Baraka Obame, mogla bi da u administraciji Džoa Bajdena bude izabrana za sekretarku trezora. Avril Hajnes Bajden vidi kao direktorku Nacionalne obaveštajne službe, a Lindu Tomas kao američku ambasadorku u Ujedinjenim nacijama. Džon Keri će biti specijalni predsednički izaslanik za klimu, a Ron Klain, Bajdenov bivši savetnik u kampanji, verovatno šef osoblja, prenosi CNN.

Predsednikov kabinet uključuje potpredsednika i šefove još 15 odvojenih izvršnih odeljenja – odbrane, trgovine, energetike, obrazovanja, poljoprivrede, socijalnih usloga, državne bezbednosti, zdravstva, pravosuđa, unutrašnjeg razvoja, rada… Takođe, tu su i mesta kao što je šef osoblja Bele kuće, Administrator za zaštitu životne sredine, direktor uprave budžeta itd. Svakako, ovaj spisak moguće je menjati i predsednik ga može skraćivati ili produživati.

Pretpostavka je da se svako dogovaranje, zbog izuzetno loše situacije sa virusom korona, odvija preko onlajn platformi. Na taj način Bajden i dalje uspeva da sakrije neke informacije i podatke od novinara.

Sve izabrane kandidate u Bajdenovom kabinetu će morati da potvrdi američki Senat u kom, trenutno, većinu imaju republikanski senatori. Biće zanimljivo videti koliko će i da li će republikanci potvrditi Bajdenove odluke.


Minja Rogan