U najvećem gradu savezne države Oregon, Portlandu, protesti traju već nekoliko meseci. Oni su pokrenuti ubistvom Džordža Flojda, a novi zamah dobili su prethodne nedelje nakon smrti još jednog Afroamerikanca, Džejkoba Blejka, ovoga puta u Viskonsinu.

Sa druge strane, veliki broj Trampovih pristalica okuplja se već tri sedmice u okrugu Klakamas, nedaleko od centra Portlanda, u znak podrške politici američkog predsednika. Protekle subote, odlučeno je da će se karavan koji je sačinjavalo oko 600 vozila, nakon okupljanja kretati kroz sam centar grada. Tamo su ih dočekale pristalice pokreta Black Lives Matter, koji su blokirali mostove i druge saobraćajnice.

Policija Portlanda na svom Tviter nalogu prenela je kako je „u nekim slučajevima bilo nasilja“ između dve grupe. Prema navodima CNN, iz vozila u karavanu ispaljivana je pejntbol municija na demonstrante, a korišćen je i „neki oblik spreja“.

Glas Amerike podseća da do ovakvog obrta dolazi dva dana nakon Trampovog govora na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, gde je Portland okarakterisao kao „slobodarski grad preplavljen nasiljem“.

Okršaji su odneli i jedan život. Mediji navode da se radi o pristalici radikalne desno orijentisane grupe Patriot Prayer, što su potvrdili i članovi pomenute skupine u izjavi saučešća. Predsednik Tramp je na svom Tviter nalogu objavio: „Počivaj u miru Džej“.

Predsednički kandidat Demokratske partije, Džozef Bajden osudio je nasilne proteste koji su u subotu eskalirali u Portlandu i pozvao američkog predsednika Donalda Trampa da učini isto. „Smrtonosno nasilje koje smo tokom noći videli u Portlandu je neprihvatljivo. […] Osuđujem nasilje svake vrste […] i pozivam Donalda Trampa da učini isto.“

Iz Bajdenovog štaba najavljeno je da će se poslednjeg dana avgusta ovaj takmac za predsednika SAD obratiti pristalicama iz jedne od kolebljivih država (swing states), Pensilvanije. Prema navodima njegovih saradnika, bilo je planova da se Bajden pojavi u Kenoši (Viskonsin) – mestu gde je ubijen Džejkob Blejk – ali se od toga odustalo kako bi se izbeglo „nepotrebno opterećenje“ kampanje, uzimajući u obzir da će Tramp najverovatnije u utorak posetiti ovo mesto.

O nasilju u Portlandu govorio je i gradonačelnik ovog grada, Ted Viler. Član Demokratske partije označio je Trampa kao tvorca mržnje u američkom društvu. „Vaša kampanja straha je antidemokratska, kao i sve ostalo što ste učinili da kreirate mržnju,“ istakao je Viler. Uz opasku da već četiri godine rasistički napadi na Afroamerikance dolaze iz vrha države, on je dodao: „Morali smo da trpimo vaše klipove koji se rugaju onesposobljenom čoveku. Morali smo da slušamo vaše antidemokratske napade na novinare. Čitali smo vaše Tvitove koji su gurali građane do tačke primanja pretnji smrću i slušali smo vaše napade na imigrante.“

Ni Tramp nije ostao nem. Usledila je serija tvitova u kojima je predsednik okarakterisao Vilera kao „ćaknutog“ radikalnog levičara, i dodao: „Portland se nikada neće oporaviti sa budalom kao gradonačelnikom“.

Tramp je još, u svom stilu, naveo da građani Portlanda žele „zakon i red“, dok gradonačelnici poput trenutnog „nikada neće biti u mogućnosti da to i postignu“.


Nikola Lukić