Danas se svi spremaju da prate izbore u Južnoj Karolini, a malo više od svih drugih Džozef Bajden. Koliko su ovi izbori za njega značajni svedoči nam i njegov odgovor na pitanje da li će nastaviti kandidaturu ako ne pobedi u Južnoj Karolini, koji glasi – „Ja ću pobediti u Južnoj Karolini!“. Poslednja istraživanja javnog mnjenja pred same izbore idu u korist ove Bajdenove rečenice, s obzirom da mu predviđaju podršku od 36,8%, dok je Sanders drugi sa 24,3%. Za Bajdena su ovo izbori koje mora da dobije i verovatno je to i najvažniji ishod koji se očekuje večeras na izborima u Južnoj Karolini.

Bajden može biti zadovoljan i podrškom koju dobija. Nakon bezuslovne podrške koju mu je pružio član Predstavničkog doma Džim Klajburn (Jim Clyburn), Bajdenu stiže i podrška od Tima Kejna (Tim Kaine). Tim Kejn je bivši guverner Virdžinije i bio je kandidat za potpredsednika SAD na listi predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. godine. Ova podrška je za Bajdena značajna kako zbog primarnih izbora u Južnoj Karolini, tako i zbog činjenice da je Virdžinija jedna od država koja glasa na „Super utorak“, 3. marta, sa 99 mesta za delegate. Kejn se opredelio da svoj glas da Bajdenu, pre svega imajući u vidu njegova postignuća tokom osam godina na mestu potpredsednika u mandatu predsednika Baraka Obame.

Prema analizi portala FiveThirtyEight, izbori u Južnoj Karolini mogu da donesu tri scenarija za Bajdena: velika Bajdenova pobeda (sa 10% ili više), skromna pobeda (manje od 10%) i pobeda Sandersa (nije značajno sa kolikom razlikom). Verovatnoće ovih ishoda su oko 41%  za veliku Bajdenovu pobedu, 33% za skromnu pobedu i 23% za Sandersovu pobedu.

Bajdenova pobeda u Južnoj Karolini je značajna ne samo za ishod ovih izbora, već i kao povoljan znak za podršku u drugim južnim državama, od kojih dosta njih glasa na Super utorak. Upravo prethodna tri ishoda povlače i predviđanja rezultata na Super utorak.

Ukoliko Bajden ostvari veliku pobedu sa razlikom od 10% i više, Super utorak bi mogao da završi sa osvojenih 430 delegata, što je drugo mesto posle Sandersa kome se predviđa 578 delegata. Bajdenova uporišta su južne države: Severna Karolina, Teksas, Virdžinija, Tenesi, Alabama, Oklahoma i Arkansas. Ovome ide u prilog podrška koju je Bajden dobio u Virdžiniji, kao i trenutna istraživanja javnog mnjenja za Severnu Karolinu gde je Bajden na prvom mestu.

Bajdenova nešto skromnija pobeda ne bi mnogo promenila prvi scenarijo, ali bi ostavila više prostora Sandersu za lakšu pobedu. Bajden bi izgubio Teksas, Virdžiniju i Severnu Karolinu i osvojio oko 364 delegata. Ovakav ishod bi značio dosta posla za Bajdena kako bi prevazišao skromniju pobedu u Južnoj Karolini i napravio veći uspeh na Super utorak.

Najmanje izvestan scenarijo izbora u Južnoj Karolini je pobeda Bernija Sandersa, što bi predstavljalo veliko iznenađenje za sve, ali i veliko razočarenje za Bajdena. Ova pobeda bi značila da Sanders krupnim koracima ide ka osvajanju velikog broja delegata na Super utorak (757 delegata što je oko 50% od potrebnih), ali i da je teško videti neku ozbiljniju alternativu Sandersu.

Koliko analize mogu biti biti pouzdane i da li će situaciju pred najvažniji dan Super utorak omesti neki „crni labud“ ostaje da pratimo u narednih nekoliko dana.

Aleksandra Baklaja