Bivši direktor CIA, Džon Brenan, u petak je otišao na razgovor u okviru upita o istrazi ruskog mešanja u izborima 2016. Razgovor je trajao osam sati, a održan je u sedištu Agencije. Upit o istrazi sprovodi tim Džona Durama, advokata SAD, sa ciljem ispitivanja kako su obaveštajne agencije, uključujući i CIA predvođenu Brenanom, došle do zaključka o prisustvu ruskog uticaja na predsedničkim izborima u korist Donalda Trampa.

Džon Brenan, koji se nalazio na čelu Centralne obaveštajne agencije za vreme Obamine administracije od 2013. do 2017, dobrovoljno je učestvovao u razgovoru i rekao da ne krije ništa. „Iščekujem dan kada će istina izaći na videlo, a i da će se pokazati pojedinci koji su pogrešno okarakterisali ono što se dešavalo u prošlosti i zavarali američki narod,“ izjavio je Brenan u maju, prenosi Gardijan.

Nik Šapiro, Brenanov bivši šef osoblja i viši savetnik, izjavio je da je „gospodin Duram obavestio Brenana da on nije ni predmet ni meta krivične istrage i da je samo svedok događajima koji se trenutno razmatraju“. Šapiro je dodao da je Brenan rado odgovorio na pitanja gospodina Durama u vezi sa obaveštajnim aktivnostima koje je CIA sprovodila pre predsedničkih izbora u novembru 2016, kao i sa Procenom obaveštajne zajednice (ICA) objavljenom početkom januara 2017. Izjavu je dao u cilju pojašnjenja napora obaveštajne zajednice da otkrije i spreči pokušaje Rusije da se meša u izbore, piše Si-Bi-Es Njuz.

Aktuelna istraga o obaveštajnim aktivnostima Džona Durama, advokata SAD za distrikt Konektikata, rezultat je prošlogodišnje odluke državnog tužioca Vilijama Bara. Bar sumnja da Federalni istražni biro (FBI) nije imao dovoljno osnova za otvaranje istrage o pitanju predsedničkih izbora.

Pitajući zašto se sada raniji obaveštajni nalazi dovode u pitanje, Brenan je naglasio da su detalji o vezama Rusije i Trampa tokom predsedničke kampanje 2016. potvrđeni u izveštajima specijalnog branioca Roberta Milera i dvostranačkog obaveštajnog komiteta Senata. U istrazi su pokazani sistematski napori Rusije da utiče na izbore 2016. u korist Trampove kampanje, ali nisu pronađeni dokazi o zaveri sa Rusijom, navodi Ju-Es-Ej Tudej. Brenan je istragu gospodina Durama okarakterisao kao još „jedan pokušaj Donalda Trampa i Vilijama Bara da politizuju Duramov rad, čime se narušavaju nezavisnost i integritet Odseka pravde“, navodi Gardijan.

Prvi slučaj u okviru Duramove istrage vođen je protiv Kevina Klajnsmita, bivšeg advokata FBI, koji je u sredu priznao da je izmenio mejl koji su istražitelji koristili kao dokaz za potrebe nadzora Kartera Pejdža, Trampovog bivšeg pomoćnika u kampanji. Republikanci u Kongresu su Klajnsmitovo priznanje videli kao dokaz saveza lidera Odseka pravde i FBI tokom Obamine administracije protiv Trampa. Demokrate su ovaj potez videle kao pokušaj podrivanja rezultata istrage o Rusiji neposredno pred predsedničke izbore, piše Gardijan.

Tramp je odbacio napore istrage o Rusiji i okarakterisao ga „kao lov na veštice“, a između Trampa i Brenana je postojala i javna svađa. Dok je Tramp optužio Brenana da nezakonito nadgleda njegovu kampanju, Brenan je protiv Trampa iznosio optužbe o korupciji i zloupotrebi položaja, navodi Si-Bi-Es Njuz.

Bar je nedavno najavio mogućnost objavljivanja dodatnih nalaza Duramove istrage pre novembarskih izbora.


Mina Radončić