Na predizbornom skupu u Atlanti, američki predsednik Donald Tramp predstavio je novi plan, obećavajući veće mogućnosti, bolju bezbednost, prosperitet i pravičnost za afroameričku zajednicu.

,,Decenijama su demokratski političari poput Džoa Bajdena glasove Afroamerikanaca uzimali zdravo za gotovo. Davali su vam velika obećanja pred svake izbore, a onda, čim stignu u Vašington, bi vas napustili i prodali“, započeo je Tramp govor u Atlanti.

Na pragu ovogodišnjih izbora, Tramp očigledno pokušava da popravi svoj skor po pitanju glasova Afroamerikanaca u odnosu na izbore 2016. godine. Nešto ranije ove nedelje, Bajden je predstavio svoj plan za poboljšanje života Afroamerikanaca, te je ovakav Trampov korak sasvim logičan potez.

Novi ,,Platinum Plan“ bi u naredne četiri godine trebalo da stvori tri miliona radnih mesta za afroameričku zajednicu i 500.000 novih preduzeća koji bi bili u vlasništvu Afroamerikanaca. U skladu s planom, radiće se na izgradnji mirnih urbanih naselja koja bi imala najviši standard policijskog rada prilikom održavanja reda i zakona. Obećava se donošenje još veće pravednosti u pravosudni sistem, proširivanje izbora škola, bolja zdravstvena zaštita i stvaranje nacionalnog projekta pomilovanja radi ispravljanja grešaka nezakonitog krivičnog gonjenja i pomilovanja pojedinaca koji su reformisali svoj život.

,,Uvek ću Amerikance stavljati na prvo mesto, što uključuje i Afroamerikance“, istakao je Tramp, dodajući da je ,,Platinum Plan“ veoma smela vizija koja se može ostvariti i koja će biti ostvarena u naredne četiri godine.

,,Za razliku od mog protivnika, ja nisam karijerni političar. Ja ostvarujem rezultate i održavam obećanja i vi ste to videli. Zajedno ćemo ojačati našu celokupnu naciju i imati sjajne četiri godine, a što je još važnije, postavićemo temelje za još sjajniju budućnost“, naveo je predsednik Tramp, napominjući da demokrate dele američko stanovništvo na osnovu rase. Za razliku od toga, kako je Tramp istakao na kraju svog govora, ,,ova slavna zemlja je zajedničko nasleđe svih Amerikanaca. Afroameričke patriote su svojim srcem branili slobodu i jednakost. Patriote poput Martina Lutera Kinga i Roze Parks pomogli su da se izgradi plemenita, slobodna. veličanstvena nacija. Sada, sa vašom podrškom, vašim glasom, najbolje tek dolazi.“

Pored jačanja ekonomskog prosperiteta afroameričke zajednice, ovim planom bi Juneteenth trebalo da postane nacionalni praznik, dok KKK i Antifu označava kao terorističke organizacije.


Ivana Janković