Gradonačelnik Hjustona, Silvester Tarner (Sylvester Turner), doneo je odluku o suspenziji planova za organizovanje Republikanske nacionalne konvencije u gradu koji predvodi, pozivajući se na zdravstveni rizik od zaraze virusom korona, koja ovih dana posebno pogađa Teksas. Konvencija, koja je bila planirana za period od 16. do 18. jula, i trebalo je da privuče oko 6.000 posetilaca u kongresni centar u Hjustonu.

Kako prenosi Politiko (Politico), Tarner je poručio rukovodiocu zatvorenog Džordž Braun kongresnog centra (George R. Brown Convention Center) da odustane od ugovora sa teksaškom Republikanskom partijom.

Takva odluka proizvela je negativne reakcije brojnih pripadnika republikanskog establišmenta, ali i simpatizera Republikanske partije. Oni smatraju da se Tarner, kao član Demokratske partije, „igra politike“ i da nema jednake aršine prema svim građanima Hjustona. Ukazali su i na činjenicu da su se protesti predvođeni grupacijom „Životi crnaca su važni“ odvijali bez ikakvih problema.

Nakon odluke gradonačelnika, usledilo je pismo rukovodioca kongresnog centra Republikanskoj partiji u kom je citirao klauzulu u ugovoru koja mu omogućava da otkaže događaje zbog pandemije.

Predsedavajući teksaške Republikanske partije, Džejms Diki (James Dickey), osudio je Tarnerov plan o otkazivanju konvencije, te se zakleo da će „preduzeti sve neophodne korake za mirno ostvarivanje ustavno zaštićenih prava.“

Teksas, zajedno sa Floridom, Arizonom i Kalifornijom, predstavlja jedno od žarišta sa najvećim brojem zaraženih u zemlji poslednjih nedelja. U utorak je zabeleženo rekordnih 10.000 obolelih od COVID-19 u Teksasu. Okrug Haris (Harris County), gde se nalazi Hjuston, beleži preko 40.000 slučajeva od početka pandemije.


Ivana Vulović