Kako do predsedničkih izbora u Americi nisu više ostali meseci, već nedelje i dani, već vrlo sitno poćinjemo da brojimo do izbornog dana. Trampovim izlaskom iz izolacije kampanja je nastavljena na koliko-toliko normalan način, pa je tako u petak uveče održan republikanski miting u Viskonsinu.

Predsednik Tramp je na mitingu sam pomenuo mogućnost da izgubi na predstojećim izborima i da ako do toga dođe postoji mogućnost da ode iz SAD u inostranstvo.

„Možete li da zamislite da izgubim? Neću se uopšte dobro osećati. Možda ću morati da napustim zemlju, ne znam“, rekao je aktuelni predsednik prenosi Biznis insajder.

Imajući u vidu konstantno vođstvo demokrate Džoa Bajdena u anketama javnog mnjenja, ali i prikupljenom novčanom iznosu u poslednjih mesec dana, ova Trampova strepnja je na mestu. Sa druge strane, ovakva rečenica, izrečena u šali ili ne, govori o tome da možda ni sam Tramp nije siguran u svoj dobar ishod na izborima kroz par nedelja.

Interesantno je da je Tramp i ranije imao ovakve izjave kojima kao da pokušava da udari na čežnju – „Možda nikad više neću morati da se vraćam ovde ako ne dobijem Ajovu“. Takođe, istu izjavu kao i ove godine imao je i pred prošle izbore 2016. godine kada se nije ni malo šalio sa napuštanjem države ako izgubi izbore.

Definitivno izjava o napuštanju zemlje zbog lošeg izbornog rezultata sugeriše na strah, ali je i čudna jer se ipak radi o predsedniku koji je bukvalno umotan u američki nacionalizam. Međutim, dok Tramp još nije postao predsednik u najavi su bili mnogi krivični postupci protiv njega. Takođe, Tramp je suočen sa ozbiljnim optužbama za navodne kriminalne prevare u privatnom biznisu. Predsednika za vreme mandata ne može biti procesuiran, ali ta povlastica ističe istekom predsedničkog mandata.

Tramp je za vreme kampanje više puta govorio kako bi bilo jako neprijatno izgubiti od bivšeg potpredsednika i kako nije siguran šta će raditi ako do takvog scenarija u novembru dođe.

Do izbora je ostalo još malo više od dve sedmice, ono što nas očekuje naredne nedelje je druga po redu predsednička debata zakazana za 22. oktobar. Nakon vrlo burne prve debate, biće vrlo zanimljivo videti kakav će biti ishod ovog drugog i poslednjeg predsedničkog nadmetanja pred izbore.


Minja Rogan