Bivši potpredsednik Sjedinjenih Država, Džozef Bajden (Joseph Biden), ostvario je pobedu na unutarstranačkim izborima na Aljasci. Ono po čemu su ovi izbori karakteristični je to da su prvi nakon što je senator iz Vermonta i jedini Bajdenov preostali protivkandidat, Berni Sanders (Bernie Sanders), zvanično napustio trku u okviru Demokratske partije za predsedničkog kandidata na novembarskim izborima.

Bajden je odneo pobedu sa 55,3% glasova naspram Sandersovih 44.7% i tako osvojio 8, dok je Sanders osvojio 7 delegata. Bivši senator savezne države Delaver trenutno ima 1225 delegata, a potrebno mu je 1991 da bi i zvanično osvojio nominaciju.

Pored Bajdena i Sandersa na glasačkim listićima našla su se i imena Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i Talsi Gabard (Tulsi Gabbard), koje su svoje kampanje okončale još u martu mesecu. Bez obriza na činjenicu da se povukao iz trke, Sanders je motivisao svoje pristalice da izađu na izbore i glasaju za njega kako bi imao što je više moguće delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, koja je pomerena za avgust.

Sa obzirom da na Aljasci ima 257 osoba koje su zaražene virusom korona kao i 8 smrtnih slučajeva prouzrokovanih ovim virusom, izbori su bili prilagođeni takvoj situaciji, tako da su oni u potpunosti sprovedeni putem pošte. Pored toga, glasačima je bio produžen rok za slanje listića sa 4. aprila na 10. april.

Ovogodišnji izbori su značajni i zbog toga što su prvi koji su se održali po sistemu preliminarnih izbora, a ne kokusa, kako je bilo prethodnih godina. Ova promena je uvedena sa ciljem da podstakne više glasača da učestvuje na unutarstranačkim izborima kao i da pruži šansu stanovnicima ruralnih delova Aljaske da imaju veći uticaj u procesu izbora kandidata. Može se reći da je ideja urodila plodom. Zadovljstvo organizacijom izbora istakla je Kejsi Stajnau (Casey Steinau), predsedavajuća Demokratske partije na Aljasci, rečima koje prenosi CNN: „Odaziv glasača putem pošte je bio skoro dva puta veći od odaziva glasača na kokusu 2016. godine, što je dokaz da glasanje putem pošte funkcioniše. Veoma smo zadovoljni uspehom izbora i nadamo se da ćemo poslužiti kao dobar primer kako da se organizuju izbori širom države.“

Da li će se ostale savezne države ugledati na Aljasku i sprovesti glasanje isključivo putem pošte ili će poći primerom Viskonsina, ostaje nam da vidimo.

Vuk Mišković